Statutul de protecţie a lupilor de pe teritoriul UE, redus de la „strict protejat” la „protejat”. Statele membre vor putea lua mai ușor măsuri asupra animalelor | AUDIO

Parlamentul European a redus statutul de protecţie a lupilor de la „strict protejat” la „protejat”. Asta înseamnă că statele membre vor avea acum o mai mare flexibilitate în gestionarea populaţiilor de lupi de pe teritoriul lor și vor putea decide dacă animalele pot fi vânate sau nu.
Audio Player
Statele membre vor avea, așadar, o mai mare libertate în măsurile decise, astfel încât să reducă la minimum impactul unei populaţii de lupi în creştere în UE.
În funcție de situația fiecărui stat, acestea pot să mențină în continuare lupul ca specie strict protejată, cu măsuri mai stricte. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege necesită acum aprobarea oficială a Consiliului, care a aprobat același text la 16 aprilie 2025. Statele membre vor avea apoi la dispoziție 18 luni pentru a se conforma.
Aproape 40% din numărul total de lupi din UE trăiește în România
Potrivit Comisiei Europene, există peste 20.000 de lupi în Europa, iar numărul acestora este în creștere. E o situație care face ca, în unele regiuni, pagubele – în special materiale -, dar și contactele cu omul, să fie și ele în creștere.
Dar activiştii se tem că măsura ar afecta procesul de recuperare prin care a trecut specia în ultimii zece ani, după ce a fost practic exterminată în Europa în urmă cu 100 de ani.
În România trăiește aproape 40% din numărul total al lupilor din UE.
Sursa foto: Shutterstock