Confidenţialitate

Statul român vrea să cumpere Castelul Peleș din Sinaia

Ministrul Culturii a declarat, joi, că statul român vrea să cumpere Castelul Peleș din Sinaia, dar propunerea financiară trebuie să vină de la Casa Regală, din partea căreia trebuie să existe și o disponibilitate de a-l vinde.

“Legat de Castelul Peleș, oferta statului român, a Guvernului României este aceea de a cumpăra Castelul Peleș. Oferta și propunerea financiară trebuie să vină din partea Casei Regale și, în al doilea rând, trebuie să existe o disponibilitate a Casei Regale de a vinde acest castel”, a spus Valer-Daniel Breaz într-o conferință de presă, organizată la Palatul Victoria.

Ministerul Culturii, în calitate de chiriaș, dorește să prelungească contractul de închiriere încheiat cu Casa Regală, care expiră pe 30 iunie.

“Pot să vă spun că, în momentul de față, noi suntem chiriașii castelului respectiv, pentru că este acolo Muzeul Peleș, un muzeu extraordinar. Vom negocia din nou cu Casa Regală, pentru că expiră la data de 30 iunie contractul de închiriere, vom prelungi acel contract, poate vom avea și o ofertă, o propunere din partea Casei Regale, de vânzare, nu știu mai multe detalii. Singurul lucru pe care îl vom face, vom rediscuta în primul rând oferta de închiriere, de prelungire a acestui contract, pentru că e normal ca acel muzeu să funcționeze acolo, iar operele de artă expuse să poată fi vizitate de toți cei care doresc”, a explicat Breaz.

În cazul scoaterii la vânzare a castelului Peleș, statul român are drept de preemțiune.

Memorandumul privind retrocedarea Castelelor Peleş şi Pelişor, a părţii vechi din Foişor, precum şi a vilelor Stăvilari şi Ceramica şi a terenurilor aferente, către Regele Mihai, a fost aprobat pe 20 februarie 2007 de Guvernul României. În momentrul retrocedării, familia regală s-a angajat să păstreze destinaţia de muzeu a Castelului Peleş. În acelaşi timp, Casa Regală şi-a anunţat intenţia ca o parte din Castelul Pelişor să rămână muzeu, cealaltă urmând să fie reşedinţa familiei.

Castelul Peleş este realizat în stilul neo-renascentist german. Comandată de Regele Carol I la Sinaia, construcţia a fost începută în 1873. Castelul a fost reşedinţa de vară a Regilor României iar în prezent se numără printre edificiile istorice cele mai vizitate din România.