Statul Islamic a intrat cu buldozerele într-un sit arheologic

Directoarea UNESCO a calificat cele întîmplate drept ‘o crimă de război’.

La doar o săptămînă de cînd au distrus exponate cu o valoare inestimabilă într-un muzeu din Mosul, militanții grupării teroriste Statul Islamic au intrat cu buldozerele în orașul antic Nimrud.

Fostă capitală a Assiriei, localitatea e situată în nord-estul Irakului. Se relatează că jihadiștii au demolat o bună parte a sitului arheologic.

Nimrud e un oraș fondat cu mai bine de 3 mii de ani în urmă. A fost capitala Assiriei vreme de 150 de ani, iar primele săpături arheologice au început acolo în secolul al XIX-lea, în 1840.

S-au descoperit, între altele, porțiuni ale palatelor regale decorate cu bazoreliefuri remarcabile, statui excepționale – reprezentînd celebrii tauri înaripați cu chip de om – și sculpturi care au ajutat la o mai bună înțelegere a uneia dintre cele mai vechi civilizații din lume.

Arheologii au revenit în oraș în 1949 – printre ei se afla Max Mallowan, soțul scriitoarei Agatha Christie.

Artefactele care au supraviețuit au fost fotografiate bucată cu bucată în anii ’70.

‘Idolatrie’

Ideologia Statului Islamic spune că astfel de opere de artă sunt o manifestare a idolatriei și că preceptele Islamului interzic credincioșilor să le admire.

Multe dintre artefactele descoperite la Nimrud au fost mutate în muzee din Bagdad sau din străinătate, însă numeroase altele rămăseseră acolo unde au fost ridicate.

Cele întîmplate în ultimele săptămîni aduc aminte de distrugerea de către talibanii din Afganistan, în 2001, a unor imense statui care îl reprezentau pe Buddha.

Ministrul turismului din Irak a cerut Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să intervină.

Irina Bokova, directoarea UNESCO, a spus că astfel de acte nu au nici un fel de justificare politică sau religioasă. Distrugerea cu intenție a patrimoniului cultural mondial e o crimă de război, în opinia sa.

Lamia al-Gailani, specialistă irakiană în arheologie care a lucrat la Nimrud, a deplîns ceea ce numește ‘ștergerea istoriei’. ‘Mi-aș dori să fie un coșmar din care să mă pot trezi’, a adăugat ea.