ONG: Statul Islamic a cucerit ultimul câmp petrolifer controlat de Guvernul sirian

Luptători din cadrul grupării Statul Islamic, Daesh după denumirea arabă, au cucerit ultimul câmp petrolifer major care se afla sub controlul Guvernului sirian, în urma unor confruntări într-o vastă zonă deşertică din centrul ţării.

Informația a fost furnizată de un ONG care monitorizează conflictul.

Exploataţia de la Jazal era închisă, iar confruntări continuau la est de Homs, cu victime de ambele părţi, a anunţat luni Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie.

Organizația nu a precizat când a fost cucerit câmpul şi nu a oferit alte detalii.

Armata siriană a anunţat că a respins un atac în regiunea respectivă, dar nu a menţionat câmpul de la Jazal şi nici nu a spus cât mai controlează din infrastructura energetică a ţării.

Potrivit unor comentarii postate pe reţele de socializare, confruntările armate s-au intensificat în ultimele două-trei zile, iar jihadişti ar fi preluat controlul asupra câmpului petrolifer duminică.

Câmpul de la Jazal se află la nord-vest de oraşul antic Palmira, cucerit de jihadişti, în apropiere de principalele zăcăminte de gaze naturale din Siria şi de instalaţii de extracţie în valoare de milioane de dolari.

Armata, care luptă să reia controlul asupra oraşului şi regiunii, cucerite de jihadişti în luna mai, a reuşit să securizeze perimetrul câmpului petrolifer în iunie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS