Statuia Prinţului Rainier de Monaco va mai fi amplasată în parcarea de lângă Parcul Circului

Ansamblul monumental “Prinţul Rainier III de Monaco”, care cuprinde statuia Prinţului Rainier şi şapte elemente figurative statuare din bronz ce reprezintă numere de circ în mărime naturală, nu va mai fi amplasat pe spaţiul verde din Parcul Circului, Primăria Capitalei hotărând, la solicitările locuitorilor din cartierul Lacul Tei, să mute statuile în zona din apropierea parcului, folosită în prezent ca parcare.

„Am primit şi răspunsul oficial – şantierul amplasamentului statuar Rainier de Monaco va fi mutat de pe spaţiul verde din Parcul Circului pe Aleea Circului. Nu a fost uşor! Am protestat, am trimis sesizări către diverse instituţii, am trimis cereri de acces la informaţii de interes public, am mers în audienţă la PS2, am convins autorităţile să vină pe teren şi să propună un nou amplasament, care să nu betoneze spaţiul verde. A fost un efort colectiv! Am reuşit să stopăm betonarea Parcului Circului! Mulţumim!”, au scris reprezentanţii Grupului de Iniţiativă Civică Lacul Tei pe pagina lor de Facebook.

Potrivit documentului postat de aceştia, Primăria Capitalei, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, a hotărât ca statuia Prinţului Rainier de Monaco şi cele şapte statuete din bronz să fie amplasate în zona din dreapta Aleii Circului, din apropierea Parcului Circului, care este folosită în prezent ca parcare.

Primăria Capitalei a anunţat, în urmă cu o săptămână, că a început lucrările de amplasare a ansamblului monumental “Prinţul Rainier III de Monaco” în Parcul Circului, urmând să se încheie în 15 septembrie. Locuitorii din zonă şi-au exprimat nemulţumirea faţă de banii alocaţi proiectului, dar şi faţă de faptul că acesta implică diminuarea spaţiului verde.

Ansamblul este compus din statuia Prinţului Rainier şi din şapte elemente figurative statuare din bronz ce reprezintă numere de circ în mărime naturală, a fost creat de sculptorul Ionel Stoicescu şi a costat aproape 8,5 milioane de lei.

Potrvit Primăriei Capitalei, lucrările de amplasare a statuilor se vor desfăşura până în 15 septembrie, amplasamentul fiind stabilit după consultări între Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), reprezentanţi diplomatici ai Principatului de Monaco şi cu avizul Directorului Circului Globus.

„Monumentul Prinţul Rainier al III-lea de Monaco urmează să fie amplasat într-o zonă cu iarbă şi nu va afecta arborii existenţi, având ca scop înfrumuseţarea Parcului Circului. Raza elementului artistic Arena Soclu este de şapte metri, iar după finalizarea lucrărilor de amplasare a monumentului se va face ambientarea zonei, aceasta aducându-se la un standard care să pună în valoare atât monumentul, cât şi zona împrejmuitoare”, preciza atunci municipalitatea.

Oficialii Primăriei Capitalei spuneau că iniţierea şi avizarea proiectului, precum şi toate angajamentele de plată cu privire la monumentul “Rainier III de Monaco” au fost făcute în mandatele precedente, iar actuala administraţie a avizat, formal, doar ultima plată, în cuantum de 480.000 de lei, “în baza obligaţiilor deja asumate ferm anterior”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS