Confidenţialitate

Statuia pentru ”conținut echilibrat” a fost vandalizată

Statuia primită de Europa FM în cadrul campaniei anti-invidie ”Trăiască capra vecinului”, inițiată de PressOne, a fost vandalizată, pe ea fiind pictate mai multe cruci și mesajul ”Doamne ajută”.

Este a doua statuie simbolică, oferită în cadrul campaniei PressOne, care este vandalizată, prima fiind cea din fața redacției Times New Roman.

”Cineva de la Recorder, Europa FM, PRO TV sau Hotnews, pe fondul invidiei că avem o capră mai frumoasă decât a lor, a venit şi a vandalizat-o pe a noastră. Fiind atâta timp lângă Guvern, au bătut-o jandarmii. Evident, ea a provocat violenţele, conform raportului oficial”, au reacționat ironic, în tonul consacrat, cei de la Times New Roman.

”Campania noastră împotriva invidiei − intitulată Trăiască Capra Vecinului! − a început prin publicarea unui studiu realizat pe un eşantion reprezentativ din populaţia urbană digitală a României.

Au urmat o scurtă animaţie care comprima rezultatele studiului, un documentar despre câteva rivalităţi faimoase din ultima sută de ani şi un interviu cu istoricul care pregăteşte un volum pe tema invidiei.

Apogeul campaniei l-a reprezentat amplasarea a cinci statui în faţa unor redacţii din Bucureşti, ca o formă de a spune că respectăm munca acelor colegi şi că ei ne inspiră să fim mai buni în ceea ce facem.

Statuile sunt realizate de sculptori profesionişti după imaginea binecunoscută a mamei din Capra cu trei iezi.

Fiecare Capră a fost concepută pentru specificul redacţiei care urma să o primească”, au explicat reprezentanții PressOne ideea din spatele campaniei care a culminat cu amplasarea a cinci statui simbolice în fața unor redacții din București.

Gluma luată în serios

După ce un blogger a scris ironic despre o asemnare între capre și Baphomet, mai multe siteuri creștine și utilizatori ai rețelelor sociale au început să caute legături tot mai strânse între simbolul folosit în diferite ritualuri și statuile inspirate de ”Capra cu trei iezi”. Bafomet (Baphomet) este asociat cu o imagine de “capră sălbatică” desenată de Eliphas Lévi.

Purtătorul de cuvânt al BOR a răspuns îngrijorărilor pe această temă într-un amplu interviu acordat PressOne.

„În urma aflării conținutului real al acestui demers deloc lipsit de umor și sanificator în plan etic − nu, niciuna dintre aceste statui contrariante, dar dedicate “caprei vecinului” și nu diavolului, nu mai poate fi considerată un idol satanist.

Servicii consistente îi fac diavolului cei care își sfâșie aproapele prin invidie, cei care, lăsându-se devorați de această patimă, apelează adesea la forma de canibalism sublimat care este bârfirea aproapelui, dezmembrarea lui simbolică, uciderea lui în efigie prin ură și varianta ei doar aparent benignă, invidia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Povestea statuilor ”Capra vecinului”

Pornind de la o zicală românească reinterpretată, PressOne a recompensat simbolic instituțiile care unesc oamenii și încurajează, în an Centenar, formarea de comunități unite.

Despre această campanie și de ce Europa FM este prima insituție care a primit o astfel de statuie a povestit, în direct în Deșteptarea, Mihnea Măruță, fondator PressOne:

Cum arăta statuia primită de Europa FM, înainte să fie vandalizată

Din partea Europa FM, statuia a fost dezvelită, pe 6 noiembrie, de Vlad Petreanu:

În total, cinci statui au fost amplasate în fața unor redacții din București. Europa FM, Times New Roman, Pro TV, HotNews și Recorder au primit câte o statuie. La finalul acestei săptămâni, statuile vor fi mutate în Parcul Regele Mihai, fostul Herăstrău, pentru a fi admirate de trecători.