Statui de un milion de euro sunt furate din Cetatea Alba Iulia (AUDIO)

Aproximativ 31 de statui în valoare de un milion de euro amplasate în Cetatea Alba Iulia după restaurare sunt furate acum pe bucăţi.

Restaurarea zonei interioare a cetăţii Alba Iulia a început în 2012, lucrările fiind încheiate la sfârşitul anului trecut. În această perioadă, în interiorul cetăţii au fost amplasate 31 de statui şi monumente noi, între care Clopotul Unirii, o piramidă, statuia lui Socrate sau statuile unor soldaţi austrieci.

Însă, nu toate stârnesc admirația localnicilor. Unul dintre cele mai criticate este piramida. Oamenii spun că e un simbol masonic expus special în cetate, în condițiile în care patronul firmei care a restaurat fortificaţia ar fi mason. Potrivit Mediafax, unii turişti sunt amuzaţi de amplasarea unei piramide în Cetatea Alba Iulia, în timp ce alţii o consideră ‘o mare prostie’, pentru că nu ar avea ce căuta într-o cetate austriacă.

Un alt monument criticat este Clopotul Unirii, pe care a fost scrisă greşit Rezoluţia de la 1918: sintagma ‘Ţara Ungurească’ a fost înlocuită cu ‘Ţara Românească’.

Noile monumente creează şi alte probleme primăriei, pentru că au început să fie furate bucată cu bucată. De exemplu, soldaţii au rămas fără vârfuri de baionete sau mânere de săbii.

În urmă cu un an, primăria a anunţat că vrea să monteze un sistem performant de supraveghere video în zona cetăţii, pentru a descuraja furturile.