Confidenţialitate

Stațiunea Mamaia nu mai este în topul preferințelor de pe litoral. Tot mai mulți turiști merg în stațiunile din sudul țărmului românesc | AUDIO

Stațiunea Mamaia pierde teren în fața stațiunilor din sudul litoralului. Potrivit unei analize comparative a rezervărilor de vacanțe, făcută de litoralulromânesc.ro, Mamaia are cu 20% mai puțini turiști decât în anii anteriori. Multi din cei peste 140.000 de turiști aflați acum la mare au preferat sudul litoralului.

Cea mai mare creștere a numărului de turiști în 2022 se înregistrează în hotelurile din zona Neptun-Olimp. Însă altă destinație a luat-o înaintea stațiunii Mamaia, explică Raluca Hatmanu de la agenția litoralulromânesc.ro:

„În vreme ce la Mamaia se cazează mai puțini turiști, crește numărul celor care aleg sudul litoralului, Eforie Nord fiind stațiunea cea mai solicitată”.

Datele  arată că fosta perlă a litoralului românesc a pierdut 20% din turiștii care se cazau aici în 2019, iar Eforie Nord are o creștere de 30 de procente. Printre motivele care au condus la această răsturnare de situație se numără proiectul de lărgire a plajelor în Mamaia care a fost gestionat de autorități exclusiv ca un proiect de mediu, nu și unul în avantajul turiștilor.

„În al doilea rând, măsurile autorităților locale, cum e taxa de parcare, descurajează turiștii. Noi am avut oferte de cazare cu 100 de lei pe noapte, aproape cât costă o zi de parcare la Mamaia”, mai spune Raluca Hatmanu.

Hotelierii au parcări proprii dar sunt insuficiente. Iar primăria Constanța le închiriază cu 500 de lei locul de parcare pe o lună. În contextul în care Mamaia pierde poziția de lider, hotelierii caută idei pentru a-și recupera turiștii, spune Raluca Hatmanu:

„Unele hoteluri au lansat oferte și pachete speciale în încercarea de a recupera pierderile. Astfel, românii pot plăti tariful pentru 4 nopți de cazare, dar stau 5 nopți”.

O creștere a numărului de turiști se înregistrează la Năvodari, sau Mamaia Nord cum i se spune, acolo unde, în ultimii ani, au apărut zeci de hoteluri și blocuri cu apartamente de închiriat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Analiză Google: Țările preferate de români pentru vacanța de vară | AUDIO

Foto: Shutterstock