Statele membre G7 şi giganţii Internetului – acord pentru blocarea propagandei teroriste online

Statele membre ale Grupului Celor Şapte (G7), cele mai industrializate ţări din lume, şi giganţii Internetului acceptat un plan care vizează blocarea conţinuturilor online cu caracter „terorist”.

Acest anunţ a fost făcut vineri de ministru italian de Interne, Marco Minniti, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia Grupului.

Reprezentanţi ai Google, Facebook şi Twitter şi miniştrii de Interne ai statelor membre G7 s-au întâlnit joi şi vineri la Ischia, în sudul Italiei.

Vineri, Statele Unite și Italia au semnat un acord de împărtășire a bazelor de date privind amprentele digitale, în încercarea de a elimina potențialii extremiștii care se prezintă ca imigranți sau refugiați.

Înțelegerea semnată are ca scop „să stabilească dacă migranții, solicitanții de azil sau refugiații sunt înregistrați ca suspecți sau teroriști”, a spus Minniti.

Ministrul italian de Interne a avertizat săptămâna trecută că jihadiștii care plănuiesc să se răzbune, pot ajunge în țările din Europa pe bărcile cu migranți din Libia.

Președintele UE, Donald Tusk, a declarat joi că blocul va oferi „un sprijin mai puternic pentru munca Italiei cu autoritățile libiene”.

Italia a jucat un rol major în pregătirea pazei de coastă a Libiei, pentru a opri traficul de persoane în apele sale teritoriale, cât și pentru controversate înțelegeri cu milițiile libiene pentru a împiedica plecarea migranților.

Numărul de deportări ale migranților din țara afectată de criză a scăzut cu 20% în acest an.

Miniștrii Grupului celor Șapte – Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și SUA – își vor avea cea de-a doua sesiune de lucru pe insula Napoli cu privire la problema terorismului online.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS