Confidenţialitate

Statele membre ale UE vor încerca să ajungă în noiembrie la un acord cu privire la noi măsuri de urgență în contextul crizei energetice | AUDIO

În noiembrie, statele membre ale Uniunii Europene vor încerca să ajungă la un acord cu privire la noi măsuri de urgenţă pentru a face față preţurilor mari la gaze. Deocamdată, continuă să existe dezacorduri între țări cu privire la forma acestor măsuri și dacă acesta ar trebui să plafoneze prețul gazelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În timp ce Europa se îndreaptă spre o iarnă marcată de livrări reduse de gaze naturale ruseşti și de costuri mari la energie, miniştrii europeni ai Energiei se vor reuni miercuri la Praga pentru a discuta următoarea lor mutare.

Asta după ce au adoptat în regim de urgenţă impunerea unei taxe pe profiturile excepţionale ale companiilor energetice, obligaţii privind stocurile de gaze şi economia la electricitate, scrie Reuters.

Majoritatea statelor Uniunii Europene susţin că următoarea măsură ar trebui să fie plafonarea preţului gazelor, însă nu au căzut de acord dacă acest plafon ar trebui să se aplice tuturor tranzacţiilor cu gaze, contractelor pe termen lung sau doar gazelor naturale utilizate pentru a produce electricitate.

În schimb, alte state membre, în special Germania, se opun în continuare ideii plafonării.

De asemenea, miniştrii europeni ai Energiei ar urma să discute miercuri despre achiziţiile comune de gaze precum şi posibilitatea de a negocia preţuri mai mici de la furnizorii non-ruşi de gaze ca o modalitate pentru UE să calmeze preţurile la energie.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: Cumpăraturi și borcane cu zacuscă ori conserve mai puține. Cum s-au schimbat obiceiurile de cumpărare ale românilor | AUDIO