Confidenţialitate

Cumpăraturi și borcane cu zacuscă ori conserve mai puține. Cum s-au schimbat obiceiurile de cumpărare ale românilor | AUDIO

Mai puține borcane de zacuscă, mai multă economie la gaze și curent. Este reacția multor români care merg în piețe și la târgurile alimentare după valurile de scumpiri ca să găsească prețuri mai bune.

Pentru un preț mai bun, românii merg în piețe și în târguri. Nu mai cumpără ca altădată, și nici atât de multe conserve nu mai pun.

„Am luat struguri și cornul caprei care sunt pentru prăjit și ardei. A mai crescut, da, față de anul trecut da”.

„Mai puțin decât în ceilalți ani, ce am putut am pus în congelator. Am făcut numai vreo 5 botcane de zacuscă, restul nu. Și gazul, să nu plătim așa mult”.

Așa spun oamenii care au mers la Ziua Recoltei la Reșița, unde gogonelele au avut același preț cu roșiile, între 5 şi 7 lei, castraveții –4-6 lei.  Varza pentru murat 2 lei, ardeii capia 8 lei și gogoșarii 9 lei, vinetele între 5 şi 7 lei, la fel ardeiul gras.

Comercianții spun că n-au mărit prețul cât ar fi trebuit:

„Nu sunt crescute în raport cu celelalte, anul trecut veneam cu motorina 4 lei aici, acum vin cu 8,5 lei, astea nu le-am dublat față de anul trecut.”

De la Reșița la Bruxelles

În cea mai recentă prognoză, Comisia Europeană estimează creșteri de prețuri la majoritatea produselor de bază până la sfârșit de an.

Inclusiv în cazul cărnii de porc se va menține tendința, pentru care românii au plătit în vară cu 40% mai mult față de vara lui 2021.

În Uniunea Europeană, la carnea de porc scumpirea a fost de 52-53% față de acum un an.

Costurile de producție și oferta restrânsă de lapte din Uniune vor menține sus prețul laptelui, arată estimările Comisiei Europene.

În august, creșterea medie în Uniune a prețului la lapte a fost cu 40-42% față de anii anteriori. În România, laptele a fost cu 50% mai scump față de vara anului trecut.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock