Confidenţialitate

Stare de urgență în Genova timp de 12 luni și doliu național, sâmbătă

Premierul Giuseppe Conte a decretat stare de urgenţă pentru următoarele 12 luni  la nivel regional şi doliu naţional, după prăbuşirea unui segment de autostradă la periferia oraşului Genova.

Starea de urgenţă va permite alocarea rapidă a fondurilor pentru reconstrucţie în regiunea Liguria.

E vorba de cinci milioane de euro cu care Guvernul intenționează să finanțeze eliberarea zonei afectate şi începerea lucrărilor pentru un nou viaduct.

În plus, autoritățile italiene au început demersurile pentru revocarea contractului de concesiune semnat cu compania Autostrade.

Între timp, a început și o anchetă penală. Potrivit celui mai recent bilanţ oficial, 39 de persoane au murit după prăbuşirea unui segment suspendat al Autostrăzii A10. Conform presei locale, în realitate ar fi 42 de morţi.

Prăbuşirea viaductului a atras critici dure la adresa autorităţilor italiene şi a companiei care gestionează infrastructura de autostrăzi, Autostrade Italia.

Ministerul român de externe revine cu precizari legate de accidentul produs MARTI,  pe autostrada A10, în apropiere de Genova, unde s-a prăbușit o porțiune din viaductul Morandi.

Primul dintre cetățenii români declarat decedat de către autoritățile italiene este în viață și este internat în comă profundă de gradul IV la o unitate medicală din Genova.

MAE precizează că eroarea a fost sesizată de familie, care a constatat că trupul neînsuflețit prezentat de autoritățile italiene pentru identificare nu era cel al cetățeanului român în cauză.

Operațiunile de scoatere a tuturor persoanelor de sub dărâmături nu s-au finalizat.

Dată fiind complexitatea și gravitatea situației, există dificultăți majore în ceea ce privește identificarea exactă a tuturor victimelor și stabilirii identității persoanelor afectate.