Stâna de Vale sau stațiunea de relaxare în mijlocul naturii

În Masivul Vlădeasa, la peste 1.000 de metri altitudine, într-o vale străjuită de creste împădurite se află stațiunea Stâna de Vale, un adevărat paradis verde vara, și un loc de relaxare – iarna.

 

Statutul de ”stațiune” este dat cu destulă indulgență acestui loc. De fapt, în zonă sunt doar câteva vile și câteva locuri de cazare. Însă, merită să mergem măcar un weekend la Stâna de Vale, pentru a ne încărca bateriile.

 

Odată ajuns în Stâna de Vale vom fi surprinși de peisajele foarte frumoase. În acest cadru, ne putem bucura de aerul curat de munte. Tot pentru sănătate putem încerca diverse tratamente: fitoterapie (adică băi cu plante), masaj ori saună. Dacă mergem iarna, putem încerca pârtia de schi care măsoară 800 de metri.

 

În al doilea rând, Stâna de Vale este locul de plecare pentru mai multe trasee în Apuseni. Cel mai apropiat obiectiv – și simbol al stațiunii – este Cascada Izvorul Minunilor. Apoi, nu trebuie ratată Cascada Valul Miresei; până acolo e un drum forestier care poate fi parcurs pe jos.

Nu pe jos, ci cu mașina, putem ajunge și la două din cele mai importante peșteri din țară: Peștera  Urșilor și Peștera Meziad.

 

Pe de altă parte, ar trebui să facem un popas de câteva ore și în localitatea Budureasa, aflată la doar câțiva kilometri de Stâna de Vale. Aici, este unul dintre cele mai vechi centre de creație populară din Țara Crișurilor și locul în care încă se mai fac lăzi de zestre, despre care se zice că sunt unice.

 

Cum ajungem în stațiune?

 

Dacă plecăm de acasă cu mașina, accesul se face din Drumul Național Oradea-Deva, care trece prin Beiuș. Din Beiuș, mai avem de mers aproximativ o oră până în comuna Budureasa, din care face parte și Stâna de Vale.

 

sursa foto: www.skytrip.ro

Articole Similare