SRI: Cetățean sârb acuzat de spionaj – declarat indezirabil

Curtea de Apel Bucureşti a dispus astăzi ca cetățeanul sârb, ZIVKOVIC BRATISLAV, să fie declarat indezirabil pe teritoriul României, pentru o perioadă de 15 ani, din considerente de securitate naţională.

Sârbul este comandantul unei grupări din Serbia ” Cetnicki Pokret „, cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste.

Potrivit Serviciului Român de Informații, în perioada 2014-2015, cetățeanul sârb ZIVKOVIC BRATISLAV a participat de partea separatiştilor pro-ruşi (alături de alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei) la conflictul din Ucraina.

În acest an, însă, s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a culege informații care constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

ZIVKOVIC a încercat să procure și să transmită secrete de stat unei puteri sau organizații străine, ori agenților acestora, și să formeze rețele informative pe teritoriul României.

Cetățeanul sârb a fost interesat de obţinerea de documente clasificate referitoare la obiectivele militare naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României cu intenţia de a afecta parteneriatele noastre strategice. Toate acțiunile cetățeanului sârb derulate în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj” – se menționează într-un comunicat de presă al SRI.

Potrivit SRI, cetățeanul sârb nu a reușit, însă, să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate.

Însă, prezenţa lui ZIVKOVIC BRATISLAV pe teritoriul naţional constituie un risc la adresa securităţii naţionale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public, cu propunere de declarare ca indezirabil.

ZIVKOVIC se află pe lista criminalilor de război publicată de „Centrul de cercetare a crimelor împotriva securităţii naţionale a Ucrainei, păcii, umanităţii şi dreptului internaţional pentru informarea autorităţilor de aplicare a legii şi a serviciilor speciale cu privire la teroriştii pro-ruşi, separatişti, mercenari şi criminali de război” .

Iată, pe scurt, când a fost și ce a făcut cetățeanul sârb în România:

• Mai 2017
ZIVKOVIC a ajuns la Constanţa din Ucraina, deplasându-se pe ruta Lugansk (Ucraina) – Moscova (Rusia) – Budapesta (cu avionul), Budapesta – Bucureşti – Constanţa (cu trenul).
Informaţiile obţinute au evidenţiat faptul că cetăţeanul sârb ar culege informaţii tactice în favoarea GRU.

• Iulie 2017
Bratislav ZIVKOVIC a venit la Constanţa din Bulgaria.
A pregătit terenul pentru îndeplinirea următoarelor obiective la proxima lui vizită:
– observarea şi marcarea sistemelor de radar amplasate la Marea Neagră;
– obţinerea de detalii din interior privind baza militară Mihail Kogălniceanu;

• Octombrie 2017
În luna octombrie cetăţeanul sârb a efectuat două vizite.
Bratislav ZIVKOVIC a sosit în Constanţa tot din Bulgaria.
A derulat activităţi specifice dezvoltării cercului relaţional pe teritoriul României, unele fiind orientate spre recrutarea persoanelor vizate.
Cea de a doua vizită a fost focusată pe recunoaşterea în teren (fotografierea şi marcarea GPS) a două instalaţii radar, aflate la malul Mării Negre.

• Noiembrie 2017
ZIVKOVIC a sosit în Constanţa din Bulgaria.
Vizita a avut ca scop fotografierea documentaţiei de construcţie a unui sistem radar instalat la Sfântu Gheorghe.

La finalul fiecărei vizite, cetăţeanul sârb a redactat un raport pe care l-a trimis printr-un canal anonimizat şi protejat către coordonatorul său.

Foto: SRI

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS