Confidenţialitate

SRI: 503 informări trimise, în 5 ani, despre infecțiile nosocomiale

În ultimii 5 ani , SRI a transmis preşedinţilor României, prim-miniştrilor, preşedinţilor Parlamentului și miniştrilor Sănătăţii, 115 documente vizând infecţiile intraspitaliceşti, iar prefecţilor şi preşedinţilor de consilii judeţene din majoritatea judeţelor ţării – 388 de documente de informare vizând acest subiect. Doar 4 informări privind Hexi Pharma au ajuns la autorităţi locale din Cluj şi Vâlcea şi Ministerul Sănătății.

Informaţiile au fost făcute publice de comisia parlamentară de control asupra activităţii SRI, în urma verificării declanşate în scandalul dezinfectanților diluați vînduți de firma HEXI PHARMA.

De asemenea, SRI a transmis organelor de aplicare a legii 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracţiuni.

Strict legate de firma HEXI PHARMA, între 2011 – 2016, au fost transmise 4 informări preşedinţilor Consiliilor judeţene Cluj şi Vâlcea, respectiv prefectului judeţului Cluj şi dar si Ministrului Sănătăţii. Documentele se refera la calitatea necorespunzătoare a dezinfectanţilor utilizaţi în unităţi spitaliceşti, inclusiv a celor furnizaţi de HEXI PHARMA. Ulterior mediatizării acestui subiect, SRI a mai transmis două informări beneficiarilor la nivel central.