SRI: 4000 de luptatori jihadisti provin din Europa / Unii sunt interesati sa tranziteze Romania si Bulgaria

Peste 4000 de luptători, cetăţeni sau rezidenţi ai unor state europene au devenit luptători ai grupării teroriste Statului Islamic, anunță Serviciul Român de Informații. SRI susține că unii sunt interesați să tranziteze inclusiv România și Bulgaria. Ei provin mai ales din nordul şi vestul Europei dar şi din Balcanii de Vest. Serviciul Ronmân de Informații nu precizează dacă și câți dintre aceștia au tranzitat sau nu țara noastră.

Serviciul Român de Informații susține că, până acum, România nu a fost amenințată substanțial de tranzitarea celor care s-au alăturat grupării Statul Islamic. Totuși, precizează SRI într-un comunicat de presă,se constată citez ,,existenţa premiselor pentru accelerarea evoluţiei şi, implicit, creşterea riscurilor asociate,, am încheiat citatul.

În același comunicat se mai arată că rutele folosite cel mai des de adepții ISIS dinspre Europa de Vest către Siria-Irak sunt fie aeriene, cu tranzit prin state din proximitatea zonei de conflict, fie terestre, inclusiv prin România şi/sau Bulgaria.

SRI anunță că a luat măsuri, iar printre acestea se află recalibrarea dispozitivelor informative şi a capacităţii de reacţie în scop preventiv.

Recent ministrul britanic de Externe a cerut sprijinul României pentru depistarea cetățenilor din regatul unit care au tranzitat România în drumul către Orientul Mijlociu.

Nivelul de alertă nu a fost crescut deocamdată în România decât o singură dată, în timpul summitului NATO din 2008.

Potrivit fostului șef al Direcției de Prevenire și Combatere a terorismului, invitat recent la Interviurile Europa FM, România nu este țintă pentru teroriști, ci doar țară de tranzit, operațiuni financiare și prozelitism

În comunicatul de presă SRI reaminteste că îi este extren de dificil să

gestioneze eficient riscurile şi ameninţările fără noi legi.

Vă amintim, Curtea Contituțională a declarat în ultimul an 3 legi neconstituționale pe motiv că prin atributiile acordate SRI și altot institutii de forta, exista riscul incalcarii dreptului la viata privata.