Confidenţialitate

Spitalul Județean din Târgu Mureș nu mai internează pacienți cu boli cronice | AUDIO

Conducerea Spitalului Județean din Târgu Mureș, unitate suport COVID, a luat decizia de a nu mai primi pacienți bolnavi cronic, după ce 54 de cadre medicale și alți angajați din spital s-au infectat cu virusul SARS CoV-2.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean din Tg. Mureș, Mariana Moldovan Negoiță:

Se vor asigura doar internările de urgență și internările care nu pot fi amânate. Avem peste 10 cadre infectate, s-a făcut anchetă epidemiologică, persoanele au mers în izolare și, ca să fie sigur și pentru pacienți, s-a luat decizia sistării internărilor cronice.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Situația spitalelor din România nu este deloc una bună. În București, de exemplu, bolnavii COVID sunt transferați în alte orașe din țară, întrucât în Capitală nu mai sunt paturi libere pentru astfel de pacienți.

Mai mult, la Spitalul Colentina, spital suport COVID, pacientii cu boli autoimune sunt nevoiți să stea la cozi pentru a putea fi programați abia la primăvară.

Președintele Asociației Pacienților cu afecțiuni autoimune, Rozalina Lăpădatu:

La Colentina, în fiecare dimineață sunt cozi imense, sunt programați pacienții până la sfârșitul lunii martie și se bucură pentru că pot să își facă tratamentele pe care trebuia să și le facă în iunie, iulie. Nimeni nu a putut să îi primească în această perioadă. Colentina tratează peste 20.000 de pacienți pe lună cu boli autoimune, cu boli rare în principal.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Astfel, rând pe rând, din ce în ce mai multe spitale din toată țara devin sau redevin spitale suport COVID, mai spune Rozalina Lăpădatu:

În țară sunt în jur de 270 de spitale suport COVID în acest moment, vor și mai multe. Pacienții care apelau la aceste spitale se vor descurca pe cont propriu pentru că nimeni nu-i va ajuta să fie primiți în alte părți. Degeaba spun autoritățile că pot apela la alte spitale, toate spitalele sunt supra-aglomerate, toate au proceduri de triaj foarte greoaie, pur și simplu pacienții care nu mai au acces la spitalele lor pentru că se tranformă în spitale suport COVID nu vor mai avea unde să meargă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.