Confidenţialitate

Specialiștii în turism: Vacanțele nu vor mai fi ce au fost | AUDIO

Vacanțele nu vor mai fi ce au fost, cel puțin anul acesta.

Din cauza pandemiei de coronavirus, multe reguli se vor schimba și totul va arăta altfel, de la călătoria cu avionul, până la cazarea la hotel și așezarea șezlongurilor pe plajă – spun specialiștii în turism.

În vreme ce statele europene gândesc strategii pentru relansarea turismului în condiții de siguranță, Comisia Europeană urmează să stabilească reguli clare pentru călătoria cu avionul, mai ales că au existat companii aeriene care nu sunt de acord cu păstrarea unui rând liber între pasageri.

În general, companiile aeriene low-cost nu au fost de acord cu păstrarea distanței între pasagerii unui avion, dar Comisia Europeană le poate impune acest lucru – spune Răzvan Pascu, consultant în turism:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Probabil că asta va fi o obligație, deci nu cred că se va mai pune problema dacă acceptă sau nu. Sunt foarte multe alte companii de line care au anunțat ele, proactiv, că vor face acest lucru. Dacă avioanele vor fi pline, atunci îi vor separa pe oameni în avion, astfel încât să se afle la trei metri distanță unul față de celalalt. Multe companii au anunțat că nu vor mai vinde produse în avion și, deasemenea, nu vor mai oferi nici catering. Nu este exclus chiar să ni se facă un test anti-covid la urcarea în avion sau la sosirea pe aeroportul de destinație”.

Românii care vor dori să călătorească anul acesta, inclusiv către destinații externe, vor prefera mașina, iar unii vro redescoperi vacanțele cu cortul – spune Răzvan Pascu. Cum va arăta litoralul românesc vara aceasta?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

” Nu vor mai fi la fel de mulți oameni, din diverse motive, nu doar din frica de Covid, ci, inclusiv, din lipsa resurselor financiare pentru unii. Dar nu mă mai aștept să văd din nou plaje foarte, foarte aglomerate. De exemplu, hotelierii de pe litoralul romănesc au anunțat deja că vor așeza șezlongurile la trei metri unul de celalalt și la miclul ejun și la cină vor împarți oamenii pe serii, astfel încât să nu se mai creeze aglomerație”.

Bulgaria și-a propus să deschidă sezonul turistic abia în august, Italia ia în calcul montarea de panouri de plastic între șezlonguri și dezinfectarea nisipului de pe plaje, iar Grecia le va cere turiștilor un pașaport de sănătate, adică dovada că nu au coronavirus.

Iar autoritățile din Turcia anunță că vor emite certificate pentru stațiunile fără coronavirus.

Înaintea de aplanifica o călătorie, ar trebuie să mai așpteptăm măcar o lună, pentru a vedea cum evoluează pandemia de coronavirus – recomandă consultantul Răzvan Pascu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Ideea Turciei este bună de a defini niște zone coronavirus-free. Au anunțat și croații că vor creea niște culoare. Însă eu nu cred neapărat în eficacitatea acestei măsuri, pentru că nu știi, mai ales atunci când vorbești de turism de masă și de hoteluri cu o mie de camere – nu știi ce fel de oameni îți vin acolo. Mie unul, mi-ar fi teamă să merg în același hotel cu nemți, cu britanici, cu spanioli. Nu aș spune neapărat să luăm decizia să nu călătorim, dar dacă decidem să călătorim, poate să o facem în august. Cred că peste o lună ne putem face o imagine mai completă decât o avem acum.”

Răzvan Pascu consideră că, anul acesta, nu se poate pune problema de turism în Italia și Spania, cele mai afectate țări europene de coronavirus.

El spune că în Spania, este posibil ca hotelurile să rămână închise până în decembrie, mai ales că guvernul a anunțat că le va oferi hotelierilor ajutoare până la sfârșitul anului.