Specialiști Muzeul județean Buzău: Nu e exclus ca DN 2 să fie afectat mai mult în viitorul apropiat sau mai îndepărtat

Directorul adjunct al Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache, a declarat că sub asfaltul surpat în centrul oraşului Râmnicu Sărat sunt, cel mai probabil, pivniţe brâncoveneşti, de la sfârşitul secolului al XVII-lea, care ar putea reprezenta ”un important punct de atracţie turtistică a zonă”, el precizând că ”nu este exclus ca DN 2 să fie afectat mult mai mult în viitorul apropiat sau mai îndepărtat”, întrucât există guri de aerisire fix sub sosea.

Potrivit directorului adjunct al Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache, craterul format în parcarea de pe strada Mihail Kogălniceanu din Râmnicu Sărat măsoară aproximativ 5,30 metri lungime şi peste patru metri lăţime.

Angajaţi ai Muzeului Judeţean şi ai Direcţiei de Cultură Buzău au coborât în groapa formată în asfalt şi au stabilit că ar putea fi vorba despre pivniţe brâncoveneşti, care ar putea reprezenta ”un important punct de atracţie turtistică a zonei”.

”S-a surpat o zonă din parcarea de pe prima bandă a DN2 (E85). Prin libera observaţie şi prin intrarea în hrube pe proprie răspundere considerăm că suntem în faţa unor pivniţe brâncoveneşti, descoperiri similare fiind cunoscute şi la Merei şi Nenciuleşti. Importanţa descoperirii e deosebită, este vorba despre completarea unor informaţii de interes istoric despre Râmnicu Sărat, în plus acele vestigii conservate corespunzător şi cercetare pot reprezenta un important punct de atracţie turtistică a zonei”, a declarat Costache.

El a adăugat că în zona în care s-a format craterul este necesar ca săpăturile să continue, susţinând că ”există guri de aerisire fix sub sosea şi nu e exclus ca DN 2 să fie afectat mult mai mult în viitorul apropiat sau mai îndepărtat”.

”Recomandările Direcţiei de Cultură şi ale Muzeului Judeţean sunt legale, sunt acelea de a împrejmui zona şi de a o cerceta pentru că la mijloc este vorba şi de o raţiune practică. Din ce am văzut înăuntru există guri de aerisire fix sub sosea, nu este exclus ca DN 2 (E85) să fie afectat mult mai mult în viitorul apropiat sau mai îndepărtat. Din punct de vedere arheologic se impune restricţionarea traficului şi se impun săpături. Am făcut recomandarea ca pe un spaţiu de minim 100-150 de metri să fie făcute prospecţiuni pentru determinarea extinderii structurilor subterane identificate”, a mai spus Costache.

Centrul Infotrafic anunţă că, din cauza surpării din centrul municipiului Râmnicu Sărat, într-o parcare de lângă DN2 (E85) Focşani – Buzău, traficul rutier se va desfăşura astfel: pe sensul de mers Focşani – Buzău, autovehiculele vor fi deviate pe străzile Dorobanţi şi Digului, iar dinspre Buzău către Focşani, autovehiculele vor circula pe DN 2, pe benzile aferente sensului de mers Focşani – Buzău.

Foto: stiridebuzau

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS