Confidenţialitate

Specialişti MApN au plecat în misiune în SUA | VIDEO

Specialişti ai Ministerului Apărării Naționale au pleacat, luni, într-o misiune în statul american Alabama pentru a oferi sprijin autorităţilor locale în lupta contra noului coronavirus.

Prezent la Baza 90, premierul a urat succes echipei.

“Am ţinut să fiu prezent la plecarea misiunii româneşti în SUA pentru a îmi arăta respectul faţă de echipa formată din 15 medici, asistente medicale şi specialişti CBRN, care efectuează o misiune de 14 zile în statul Alabama – evident, în spiritul solidarităţii şi cooperării între SUA şi România -, o misiune care are pe de-o parte obiectivul de a fi alături de medicii din SUA, dar, de asemenea, şi de a vedea foarte clar cum acţionează echipele medicale din SUA în lupta împotriva COVID.
Urez succes misiunii noastre şi folosesc din nou această ocazie pentru a transmite un mesaj ferm: între SUA şi România este un solid parteneriat strategic, care generează acţiuni comune în toate domeniile de activitate”, a declarat Ludovic Orban.

“Este o onoare pentru mine să fiu astăzi aici, să vă mulţumesc tuturor, din partea preşedintelui Trump şi a poporului american, pentru acest remarcabil act de curaj şi de altruism. Parteneriatul strategic dintre ţările noastre nu a fost niciodată mai puternic. Această misiune românească este menită să ajute poporul american să înfrunte criza generată de epidemia de COVID-19. Este un alt exemplu al relaţiei speciale dintre ţările noastre. Delegaţia către SUA constă într-o echipă medicală şi o alta de decontaminare radiologică, biologică şi chimică. Ea va fi găzduită la sediul Gărzii Naţionale din Montgomery, Alabama. Echipa RBC va veni cu experienţa personalului de teren specializat în decontaminare în diverse oraşe din România şi va împărtăşi experienţa cu Garda Naţională Alabama, îmbunătăţind abilităţile ambelor ţări în combaterea mai eficientă a pandemiei de COVID-19. (…) Echipa românească va fi informată cu privire la metodele americanilor pentru combaterea pandemiei, (…) medici şi personal militar cu înaltă experienţă au salvat multe vieţi când au coordonat corespunzător funcţionarea multor spitale civile în Focşani, Suceava şi Deva, devenite puncte de suport COVID. Personalul medical militar român a asigurat, de asemenea, sprijin şi altor instituţii publice de sănătate sau spitale din întreaga Românie. Membrii acestei echipe au făcut, de asemenea, parte din echipa medicală care a furnizat sprijin locuitorilor din Republica Moldova, pentru a limita răspândirea epidemiei acolo. (…) La misiunea de astăzi au participat şi alte persoane, vă mulţumesc fiecăruia dintre voi foarte mult. Poporul american vă este recunoscător. Vreau să menţionez o parte dintre aceste persoane, atât români cât şi americani, care au făcut posibilă această misiune: consulul general în România, Sharon Umber. Ea şi echipa ei au lucrat în weekend pentru a se asigura că toate documentele de călătorie, vizele şi paşapoartele vor fi în ordine. Mulţumesc, Sharon, ai făcut o treabă minunată! Vreau să mulţumesc, de asemenea, echipajului de zbor din cadrul companiei Tarom – piloţilor, însoţitorilor de zbor şi mecanicilor care au făcut posibilă această misiune. Am avut ocazia de a-i întâlni ieri pe o parte dintre ei, la ambasada noastră…. Ce oameni muncitori şi dedicaţi sunt! Vă mulţumesc foarte mult! Aş vrea să-i mulţumesc, de asemenea, ministrului Bode şi acestei echipe (…) I-am promis ministrului Bode că vom coopera pentru ca TAROM să aibă din nou curse aeriene, să reia cursele internaţionale şi, sperăm, în curând şi zborurile directe către SUA. Ce lucru minunat ar fi! (…) În curând, 2022 va fi anul renaşterii României în afaceri, finanţe, artă şi cultură. Nu am anticipat niciodată că economiile lumii vor fi devastatate de COVID. Oricum, îmi menţin predicţia: preşedintele Trump şi poporul american rămân dedicaţi revenirii la muncă şi la reconstrucţia nu doar a economiei americane, dar şi a prietenilor şi aliaţilor noştri”, a declarat ambasadorul SUA.

“România nu are un prieten mai bun decât SUA. Suntem angajaţi să susţinem România să reuşească această redresare. România a avut cea mai mare creştere a PIB-ului dintre toate statele din cadrul Uniunii Europene în primul trimestru al acestui an. În contextul în care România îşi reia activitatea, economia ţării îşi va continua creşterea. Sistemul pieţei libere a capitalului, eliberat de forţele maligne ale corupţiei endemice, va genera creştere şi prosperitate pentru toţi românii. (…) Acei şarlatani care au ieşit din închisoare sau cei care urmează să fie judecaţi pentru faptele comise împotriva poporului român ar trebui să fie ignoraţi, având în vedere că faptele şi cuvintele lor nu au nicio greutate. Astăzi, America comemorează Ziua Memorială, o zi când îi onorăm pe cei care şi-au jertfit viaţa pentru a o proteja pe a noastră şi pentru a ne asigura libertatea. Libertatea nu este ieftină, vine cu un preţ mare. Acest zbor de astăzi cu profesionişti medicali – care vor ajuta americanii să lupte împotriva COVID – este unul simbolic. Împreună vom înfrunta COVID. Împreună ne vom reclădi economiile. (…) Împreună o putem face, şi o vom face! Să aveţi un zbor liniştit şi o misiune încununată de succes”, a adăugat Adrian Zuckerman.

“Desfăşurăm de astăzi o misiune în Statele Unite pentru a oferi sprijin şi de a realiza schimb de experienţă în sprijinul autorităţilor statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19. Echipa de 15 specialişti a MApN este alcătuită din cinci medici, cinci asistenţi medicali şi cinci militari specialişti de apărare împotriva riscurilor chimice, biologice, radiologice şi nucleare, personal cu experienţă vastă în domeniile pe care le reprezintă, experienţă pe care au dovedit-o recent pe timpul misiunilor pe care le-au desfăşurat pe teritoriul naţional în lupta împotriva pandemiei generate de noul virus SARS-CoV-2. Pe timpul misiunii, personalul MApN va oferi sprijin de specialitate omologilor americani în unităţi de îngrijire medicală din statul Alabama şi, de asemenea, va face un schimb de experienţă cu structurile de specialitate ale partenerului american din punct de vedere al implementării procedurilor şi metodelor de combatere a infecţiei cu COVID-19, atât din punct de vedere al domeniului apărării CBRN, cât şi din punct de vedere medical.
Suntem conştienţi de responsabilitatea ce ne revine prin sprijinul pe care urmează să-l oferim şi, totodată, suntem onoraţi de încrederea acordată de MApN de a contribui la afirmarea solidarităţii poporului român cu cel american”, a declarat colonelul Teodor Spînu, comandatul detaşamentului MApN care urmează să îşi desfăşoare misiunea în Statele Unite.

“Membri ai echipei care astăzi pleacă într-un gest de solidaritate în SUA, gest prin care nu facem nimic altceva decât să demonstrăm consistenţa şi puterea parteneriatului strategic pe care Statele Unite îl au cu ţara noastră. Este un gest voluntar, pe care medicii militari şi asistenţii medicali civili îl fac la îndemnul comandanţilor lor, la o chestiune pornită din interiorul fiecăruia pentru a demonstra că ne-am desfăşurat misiunile împreună în teatrele de operaţii. Iată că din nou, atunci când avem nevoie, suntem în măsură să ne sprijinim unii pe ceilalţi. Nu cu mult timp în urmă am avut o discuţie telefonică cu secretarul apărării, Mark Esper, şi am evocat atunci consistenţa parteneriatului strategic dintre ţările noastre şi, de asemenea, am căutat să identificăm ceea ce am făcut bun şi ceeea ce urmează să facem de aici înainte. Cred că această acţiune se înscrie tocmai în linia de a proba că indiferent de situaţie suntem în măsură să ne sprijinim unii pe alţii şi, de asemenea, să recunoaştem că nu cu mult timp în urmă Statele Unite au alocat de asemenea un sprijin ţării noastre atunci când printr-un transport strategic am reuşit să aducem din Coreea de Sud, de la Seul, materiale de protecţie pentru a sprijini ţara noastră în ceea ce înseamnă lupta cu noul coronavirus. Nu întâmplător pleacă în Alabama, Alabama este statul cu care noi avem un parteneriat de aproximativ 26 de ani, sunt activităţi pe care le-am desfăşurat şi în care am căpătat suficientă experienţă atât operaţională, şi iată, acum suntem în măsură să sprijinim şi de asemenea să învăţăm din procedurile şi tehnicile pe care medicii americani le-au aplicat în Statele Unite şi, de asemenea, să identificăm în ce fel putem să ne dezvoltăm partea aceasta de colaborare pe ceea ce înseamnă domeniul CBRN”, a spus Nicolae Ciucă, ministrul Apărării.