Confidenţialitate

Spargerea gazoductelor Nord Stream 1 și 2 au fost intenționate, spune Josep Borrell. UE va răspunde ferm la avaria care afectează Europa | AUDIO

Spargerea gazoductelor Nord Stream 1 și 2 sunt evenimente realizate intenționat, după primele analize, susține Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al Uniunii Europene. Josep Borrell a declarat că Uniunea Europeană va răspunde ferm la avarierea gazoductelor care aprovizionează Europa.

Ministrul de Externe al Uniunii Europene a declarat că spargerea gazoductelor submarine care vin din Rusia nu este o coincidență și toate informațiile disponibile până acum arată că avarierea lor a fost un act deliberat.

„Afectarea infrastructurii energetice europene este inacceptabilă și va avea ca reacție un răspuns unitar și robust”, a completat liderul Uniunii Europene.

Și premierul danez a declarat marți seară că scurgerile masive care au loc din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în apropierea unei insule daneze în Marea Baltică sunt cauzate de „acte deliberate” şi “nu de un accident”.

Copenhaga estimează că scurgerile de la conductele, neoperaţionale dar umplute cu gaz vor dura „cel puţin o săptămână” până când se epuizează metanul care se scurge din conductele subacvatice.

Explozii subacvatice au fost înregistrate înainte de începerea scurgerilor din gazoducte, „cel mai probabil din cauza unor detonări”, potrivit Institutului suedez pentru seismologie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Cum îi va afecta pe români oprirea gazelor rusești prin Nord Stream 1. Mihai Nicuț, Economica.net: Consecințele indirecte vor fi grave | AUDIO