Confidenţialitate

Spaniolii cer referendum pentru a decide viitorul monarhiei

La o săptămână de la abdicarea regelui Juan Carlos, spaniolii cer organizarea unui referendum despre viitorul monarhiei.

Potrivit unui sondaj, peste 60 la sută dintre aceștia cred că este nevoie de o consultare populară în acest sens.

Mii de persoane care susțin republica au manifestat în week-end în marile orașe ale țării.

Prinţul moştenitor Felipe, în vârstă de 46 de ani, urmează să depună jurământul în următoarele zile – probabil pe 19 iunie – în faţa membrilor celor două Camere ale Parlamentului. Mai întâi Camera Deputaţilor, iar apoi Senatul, vor adopta legea care permite abdicarea lui Juan Carlos.

Partidul Popular (dreapta), care guvernează Spania, şi Partidul Socialist, cea mai importantă forţă a opoziţiei, însumează peste 80% dintre mandatele din Parlamentul ales în 2011.

Însă, în ultimii trei ani, criza economică şi scandalurile care au afectat finalul domniei lui Juan Carlos i-au diminuat totodată popularitatea, iar monarhia nu a fost ocolită de pierderea încrederii în instituţii.

În cazul în care ar fi organizat un referendum, 49% dintre spanioli ar alege ca formă de guvernământ monarhia, cu Felipe ca rege, iar 36% se declară în favoarea unei republici, potrivit sondajului.

A Doua Republică spaniolă, proclamată în aprilie 1931, a fost anihilată în 1939 de către dictatura lui Francisco Franco, după trei ani de război civil. Monarhia a fost restabilită după moartea lui Franco, la 20 noiembrie 1975.

Juan Carlos, care a urcat pe tron atunci, şi-a construit legitimitatea conducând tranziţia ţării către aprobarea în 1978, prin referendum, a Constituţiei care a stabilit fundamentele Spaniei democratice.

Sondajul publicat duminică a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane, în perioada 4-5 iunie.