Confidenţialitate

Spania și Franța, optimiste că vor reveni la o viață normală în câteva luni

Șeful campaniei de vaccinare din Franța se așteaptă ca țara să revină la o viață câte de cât normală până în vară sau la toamnă. Din Spania, ministrul Turismului face calcule pentru noul sezon estival și speră ca țara sa să atragă măcar jumătate din numărul de vizitatori din 2019.

De la Paris la Madrid, se transmit mesaje relativ optimiste privind următoarea perioadă. Mai întâi, șeful campaniei franceze de vaccinare, Alain Fischer, declară pentru BFMTV că „pentru o revenire la normal, ținta este spre vară – toamnă”. Armata va fi implicată în planurile de accelerare a campaniei de vaccinare.

Până duminică, aproape 6.200.000 de persoane au primit un vaccin anti-Covid, puțin peste 9% din populația totală. Șeful campaniei a mai spus despre carnavalul neautorizat de duminică din Marsilia, în sudul Franței, că a fost „total iresponsabil”, precizând că „reflectă o oarecare exasperare în rândul populației”.

Aproape 30% dintre francezi au intrat sâmbătă într-un blocaj de o lună, inclusiv capitala și regiunea pariziană.

La Madrid, ministrul Turismului, Reyes Maroto, a declarat, luni, că speră ca anul acesta numărul turiștilor care ajung în Spania să fie măcar la jumătatea numărului dinainte de pandemie. „Aceasta ar fi o realizare pentru industrie”  a spus oficialul.

Dacă în 2019 Spania era a doua din lume (după Franța) ca număr de vizitatori, cu 80 de milioane de turiști, în 2020 scăderea a fost cu 80%, la 20 de milioane de turiști.