SPANIA: Regele condamnă “intenţia inacceptabilă de secesiune” a liderilor catalani

Într-un discurs susţinut la Oviedo, cu prilejul galei premiilor oferit de Fundaţia Prinţesa de Asturias, regele Felipe al VI-lea al Spaniei a criticat planurile separatiste ale autorităţilor catalane, relatează Euronews.

“Spania secolului XXI, din care Catalonia este şi va fi o parte esenţială, trebuie să se bazeze pe o sumă loială şi solidară de eforturi, sentimente, afecţiuni şi proiecte”, a spus suveranul.

Suveranul spaniol s-a arătat convins că instituţiile “legitime” ale ţării vor rezolva, în spiritul Constituţiei, “intenţia inacceptabilă de secesiune” a liderilor cataloni.

“Nu vrem să renunţăm la ce am construit împreună”, adăugat Felipe, subliniind progresele ţării care a reuşit să depăşească “greşelile trecutului”, referindu-se voalat la dictatura lui Francesco Franco (1939-1975).

Guvernul de la Madrid se reuneşte într-o şedinţă extraordinară, sâmbătă, pe ordinea de zi figurând anularea autonomiei Cataloniei. Premierul Mariano Rajoy vrea organizarea de alegeri anticipate în regiunea nord-estică.

Liderul guvernului catalan, Carles Puidemont, a suspendat declaraţia unilaterală de independenţă pentru a oferi răgaz negocierilor politice cu guvernul central. Madridul refuză dialogul după organizarea unui referendum considerat ilegal, la 1 octombrie, în Catalonia.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS