Spania – Printul Felipe va fi proclamat rege pe data de 18 iunie

Între timp, Guvernul de la Madrid a aprobat deja proiectul legii organice pentru punerea în aplicare a deciziei de abdicare a fostului suveran Juan Carlos.

Spania va avea un nou rege începând cu data de 18 iunie – este ziua în care Prințul Felipe va fi proclamat rege în fața Parlamentului.

Data de 18 iunie a fost stabilită ca dată concretă pentru ca legea organică să îndeplinească, în procedură de urgență, toate formalitățile parlamentare.

Actul normativ va fi dezbătut și ulterior adoptat săptămâna viitoare în cele două camere ale parlamentului, mai întâi în Congresul Deputaților și apoi la Senat.

Va fi nevoie însă ca legea să fie adoptată cu majoritate absolută, dar se estimează că acest lucru nu va fi o problemă.

Peste 300 de deputați, adică peste 86% din parlamentarii spanioli, ar urma să voteze favorabil, ținând cont de faptul că ei fac parte din Partidul Popular și Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol – formațiuni care sprijină monarhia.

Succesiunea la tron va avea loc atunci când prințul Felipe va depune jurământul de credință în fața camerelor reunite ale parlamentului și va fi proclamat drept Regele Felipe al VI-lea .