Confidenţialitate

Alegeri, Spania: Premierul Spaniei ar vrea să se întâlnească cu rivalul său, dar numai după instalarea noului Parlament | AUDIO

În Spania, la o săptămână de la alegerile generale, au fost anunțate rezultatele definitive, care complică și mai mult noul raport de forţe. Numărarea voturilor din străinătate a dat Partidului Popular un loc pentru circumscripţia Madrid, iniţial atribuit socialiştilor. Acest unic loc smuls Partidului Socialist îl obligă pe Pedro Sánchez să negocieze pentru formarea Guvernului inclusiv cu partidul catalan separatist, care – se spune – va reclama concesii majore.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așadar, un nou obstacol în vederea învestirii premierul spaniol în exerciţiu, Pedro Sanchez, pe care o poate obţine doar dacă e susținut de cei şapte deputaţi separatişti catalani ai lui Carles Puigdemont, care s-a refugiat în Belgia după eşecul tentativei de independenţă a Cataloniei în 2017.

Separatiştii sunt cei mai reticenţi să susţină un Guvern naţional. O analiză France Presse arată însă că Sanchez poate obţine un nou mandat dacă aceştia se abţin la vot.

Puigdemont şi-a condiţionat votul în favoarea lui Sánchez de negocierea unei rezolvări a „conflictului care opune Catalonia şi Spania”, cerând în acelaşi timp ca negocierile să se desfăşoare fără „presiuni”.

Probleme similare și în cazul adversarilor politici de dreapta din Partidul Popular

O problemă asemănătoare au și adversarii politici de dreapta din Partidul Popular condus de conservatorul Alberto Núnez Feijóo. Și ei depind de cei 33 de deputaţi extremiști ai Partidului Vox.

Partidul Popular a ieşit pe prima poziţie la alegerile legislative din Spania, cu 137 de mandate, iar socialiştii au 121, ambele formaţiuni fiind departe de cele 176 necesare pentru a obţine majoritatea absolută în Parlament.

Alberto Núnez Feijóo i-a propus lui Pedro Sánchez să se întâlnească pentru a evita „o situaţie neguvernabilă”, dar premierul în exerciţiu i-a răspuns că este dispus numai după instalarea noului Parlament.

Dacă niciunul dintre cele două blocuri nu obţine majoritatea pentru a forma un Guvern, Spania va trebui să organizeze noi alegeri, probabil la sfârşitul anului, la fel ca în 2016 şi 2019.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Summitul NATO de la Vilnius. Pedro Sanchez: Vom suplimenta contingentul spaniol din România | AUDIO