SPANIA: Mitinguri ale celor care se opun independenței Cataloniei

Ample mitinguri împotriva independenței Cataloniei sunt programate, sâmbătă, în mai multe orașe ale Spaniei.

Epicentrul demonstrațiilor va fi capitala Madrid, potrivit BBC.

În schimb, susținătorii independenței regiunii vor protesta la Barcelona.

Spania se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimele decenii după controversatul referendum organizat, duminca trecută, în Catalonia.

Consultarea populară a fost marcată de confruntări de stradă între votanți și polițiști trimiși de Madrid, al căror bilanț a urcat la peste 900 de răniți.

Guvernul condus de Mariano Rajoy a prezentat scuze publice, vineri, pentru răspunsul violent dat de forțele de ordine.

Au existat incidente în care polițiștii catalani s-au îmbrâncit cu cei trimiși în regiune.

Şeful poliţiei catalane şi lideri ai mişcărilor separatiste catalane au fost audiaţi, vineri, la Madrid, fiind acuzaţi de activităţi secesioniste. Josep-Lluis Trapero, Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart au părăsit liberi sediul tribunalului, fără ca Procuratura spaniolă să ceară plasarea lor în detenţie.

Justiţia spaniolă le reproşează acestora că nu au prevenit şi că ar fi direct responsabili de violenţele care au urmat arestării presupuşilor organizatori ai referendumului, în 20 şi 21 septembrie, la Barcelona.

Consultarea populară a declanşat o criză politică majoră între separatiştii aflaţi la putere în Catalonia şi guvernul conservator de la Madrid, cei dintâi ameninţând să proclame unilateral independenţa.

Premierul Mariano Rajoy a propus, vineri, dizolvarea parlamentului catalan şi organizarea de alegeri în această comunitate autonomă pentru a vedea la urne răspunsul electoratului.

Provocarea separatistă a Cataloniei reprezintă o nouă bătaie de cap pentru Uniunea Europeană, care spera în fine să se redreseze după un deceniu de tulburări existenţiale, comentează France Presse.

Spaţiul comunitar a supravieţuit crizei bancare mondiale din 2007, iar apoi crizelor datoriei care ameninţau să facă Grecia să părăsească zona euro în 2015.

UE nu este încă refăcută complet din profunda criză a solidarităţii între Est şi Vest, apărută odată cu masivul aflux de migranţi, din confruntarea cu Polonia şi Ungaria din cauza politicilor naţionaliste, iar în prezent duce negocieri extrem de complexe cu Marea Britanie în vederea ieşirii insulei din UE în 2019.

Fondul Monetar Internaţional a avertizat, vineri, că ‘o prelungită incertitudine’ în Catalonia’ ar putea afecta încrederea şi deciziile de investiţii’ în Spania.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS