Confidenţialitate

Oficiali catalani, anchetaţi de justiţia spaniolă

Şeful poliţiei catalane şi lideri ai mişcărilor separatiste catalane au fost audiaţi, vineri, la Madrid, fiind acuzaţi de activităţi secesioniste.

Josep-Lluis Trapero, Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart au ieşit liberi din tribunal, fără ca Procuratura spaniolă să ceară plasarea lor în detenţie, relatează Euronews.

Justiţia spaniolă le reproşează acestora că nu au prevenit şi că ar fi direct responsabili de violenţele care au urmat arestării presupuşilor organizatori ai referendumului, în 20 şi 21 septembrie, la Barcelona.

Consultarea populară a declanşat o criză politică majoră între separatiştii aflaţi la putere în Catalonia şi guvernul conservator de la Madrid, cei dintâi ameninţând să proclame unilateral independenţa.

Premierul Mariano Rajoy a propus, vineri, dizolvarea parlamentului catalan şi organizarea de alegeri în această comunitate autonomă pentru a vedea la urne răspunsul electoratului.

Recenta consultare populară nu este recunoscută, organizarea acesteia fiind declarată ilegală de Curtea Constituţională a Spaniei.

Provocarea separatistă a Cataloniei reprezintă o nouă bătaie de cap pentru Uniunea Europeană, care spera în fine să se redreseze după un deceniu de tulburări existenţiale, comentează France Presse.

Spaţiul comunitar a supravieţuit crizei bancare mondiale din 2007, iar apoi crizelor datoriei care ameninţau să facă Grecia să părăsească zona euro în 2015.

UE nu este încă refăcută complet din profunda criză a solidarităţii între Est şi Vest, apărută odată cu masivul aflux de migranţi, din confruntarea cu Polonia şi Ungaria din cauza politicilor naţionaliste, iar în prezent duce negocieri extrem de complexe cu Marea Britanie în vederea ieşirii insulei din UE în 2019.

Fondul Monetar Internaţional a avertizat, vineri, că ‘o prelungită incertitudine’ în Catalonia’ ar putea afecta încrederea şi deciziile de investiţii’ în Spania.