Spania: Greva generala in educatie

Este prima greva la toate nivelurile de invatamant

Profesorii, elevii, studenţii şi sindicatele protesteaza fata de reformele din domeniu care ar urma sa fie aprobate maine în şedinţa de Guvern.

La grevă ar putea lua parte 5,5 milioane de elevi, 500.000 de profesori din ciclul primar şi secundar, 1,4 milioane de studenţi şi 100.000 de profesori şi cercetători universitari.

A şaptea reformă a educaţiei din Spania a suscitat critici mai ales în ceea ce priveşte relaţiile dintre stat şi comunităţile autonome, cărora

Constituţia le-a delegat competenţa educaţiei. Nemulţumirile vizeaza dispariţia materiei educaţiei civice, predarea catalanei în şcoli, cu referire la faptul că guvernul regional s-ar putea vedea obligat să plătească ore de curs în şcoli private dacă nu există învăţământ în spaniolă în oricare şcoală publică.

Noile reglementari includ evaluări externe la sfârşitul fiecărei etape de învăţământ sau cofinanţarea în şcolile publice în care elevii învaţă în clase separate, pe criterii de sex.

Pentru prima oara, bugetul pentru educatie a fost redus anul acesta cu 3 miliarde de euro. În plus, sindicatele sunt revoltate de faptul ca, de la 1 septembrie 2012, TVA a crescut la unele materiale şcolare la nivelul maxim de 21% de la 4% – nivelul minim.