Confidenţialitate

Spania are probleme în a cheltui banii europeni

Autoritățile iberice nu ştiu cum să cheltuiască miliardele de euro alocate din fondul de revenire al Uniunea Europeană.

Ministrul spaniol al Economiei ar trebui ca până la 15 octombrie să prezinte instituțiilor europene un plan de reforme cu bani europeni.

„Aceasta nu este o criză de bani, este o criză de idei”, a declarat o sursă din administrația de la Madrid agenției Reuters.

Spania a fost lovită puternic de pandemie, înregistrând peste 640.000 de cazuri de infecţie cu COVID-19, cel mai mare număr din Europa Occidentală. Economia spaniolă a înregistrat o contracţie de 18,5% în al doilea trimestru.

Pentru a ajuta Spania să îşi revină, ţara va primi aproximativ 140 de miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi din fondul de revenire al UE în valoare de 750 de miliarde de euro.

„Nu este uşor să cheltui toţi aceşti bani”, a spus o a doua sursă guvernamentală. Există îngrijorări cu privire la modul cum trebuie pus la punct mecanismul pentru a putea absorbi toată această lichiditate.

Comisia Europeană a recomandat guvernelor statelor membre să cheltuiască banii din pachetul de revenire pentru energie verde, transport şi investiţii în digitalizare.