Confidenţialitate

Soțiile militarilor ucraineni din Azovstal i-au cerut Papei Francisc să se implice în evacuarea soldaților | AUDIO

Noi încercări disperate de salvare și evacuare a răniților, dar și a soldaților care stau de săptămâni întregi în subsolul Combinatului Azovstal din Mariupol. Câteva soţii ale unor militari ucraineni din regimentul Azov s-a întâlnit la Roma cu Papa Francisc, cerându-i să intervină pentru a „salva vieţile” acestor soldaţi. Apeluri repetate au fost și către ONU și Crucea Roșie.

Întâlnirea a durat „aproximativ cinci minute”, după audienţa generală a suveranului pontif în Piaţa Sfântul Petru din Vatican.

„L-am rugat să vină în Ucraina, să vorbească cu (preşedintele rus Vladimir) Putin, să-i spună <<Lăsaţi-i să plece>>”, a declarat reporterilor una dintre femei.

„I-am spus papei că 700 dintre soldaţii noştri sunt răniţi, că au răni grave, amputări. Unii sunt morţi, nu i-am putut îngropa”, a mai spus femeia.

Soțiile militarilor din Azov l-au rugat pe Papa Francisc să se implice pentru ca soții lor să poată fugi printr-un coridor umanitar

Cele câteva soții ale militarilor de la Azov l-au rugat pe Papă să acționeze ca a treia parte în acest război şi să le permită să fugă printr-un coridor umanitar. Ele au povestit că se tem că soldaţii vor fi capturaţi, torturaţi şi ucişi de către forţele ruse.

De câteva săptămâni, Mariupol se află aproape în întregime sub controlul forţelor ruse. Doar uriaşa oţelărie Azovstal, pe care armata rusă o atacă fără încetare, nu a fost ocupată.

Pe de altă parte, și soldații din subteranul combinatului au făcut un nou apel pentru evacuarea răniților și a publicat fotografii cu răniții. Unii cu răni deschise, imposibil de tratat în condițiile din buncăr, fără medicamente, hrană și apă.

Dar și autorităţile ucrainene au declarat că “lucrează” la posibilitatea de a evacua soldaţii răniţi, personalul medical şi militarii din Azovstal, sperând să primească ajutor din partea organizaţiilor internaţionale şi a Turciei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Secretarul general al ONU: Vor veni vremuri în care vom avea negocieri de pace în Ucraina, dar nu în viitorul apropiat. Nu vom ceda

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.