Confidenţialitate

Soţia lui Robin Williams a scris un eseu despre ultimele luni de viaţă ale actorului

La doi ani după ce actorul Robin Williams s-a sinucis, pe 11 august 2014, soţia sa, Susan Schneider Williams, încă încearcă să înţeleagă boala de creier de care suferea actorul şi de care nu ştia, demenţă cu corpi Lewy (LBD), şi a scris un eseu tulburător despre lupta soţului ei în revista Neurology, scrie News.ro.

În lucrarea ei, întitulată “The Terorist Inside My Husband’s Brain/ Teroristul din creierul soţului meu”, Susan Schneider descrie ultimele luni din viaţa actorului care, spune ea, au fost pline de paranoia, anxietate, stres şi depresie.

“Aceasta este o poveste personală, tragică şi sfâşietoare, dar împărtăşind aceste informaţii cu voi ştiu că veţi face diferenţa în viaţa altora”, a scris ea, adresându-se cititorilor jurnalului, neorologilor, doctorilor şi cercetătorilor. “Aşa cum poate ştiţi, soţul meu Robin Williams a suferit de demenţă cu corpi Lewy. El s-a sinucis în 2014 la finalul unui lupte intense, confuze”.

“Până în iarnă, problemele cu paranoia, halucinaţii şi luping, insomnie, nivel ridicat al cortizonului, ca să amintesc numai câteva, s-au accentuat puternic. Psihoterapie şi alte ajutoare medicale au devenit o constantă în a încerca să controlăm şi să rezolvăm aceste condiţii aparent disperate”.

În primăvară, în timp ce filma “O noapte la Muzeu 3/ Night at the Museum 3”, Susan spune că Robin Williams a avut un puternic atac de panică şi că “nu-şi putea aminti nici măcar o replică din scenele sale”, ceva ce nu s-a mai întâmplat în cariera lui. “Această pierdere de memorie şi inabilitatea de a-şi controla anxietatea au fost devastatoare”, a adăugat ea.

Williams a fost diagnosticat cu boala Parkinson, în luna mai. “În timp ce ne aflam în cabinetul medicului neurolog, înţelegând ce înseamnă asta, Robin a pus câteva întrebări. A întrebat dacă are Alzheimer, dacă are demenţă, dacă e schizofrenic. Răspunsurile au fost: nu, nu şi nu. Nu au fost indicii care să ducă la aceste boli”, a povestit soţia lui Robin Williams.

Cuplul a continuat să lupte cu varietatea de simptome, trecând prin teste neurologice, terapie fizică, meditaţie şi chiar auto-hipniză pentru a controla boala.

În timpul ultimei luni de viaţă a soţului ei, Susan Schneider mărturiseşte că “masca de bolnav de Parkinson era prezentă şi că vocea îi era slăbită. Mâna lui stângă avea un tremur continuu şi un mers târşâit. Ura faptul că nu-şi găsea cuvintele. Avea insomnii teribile (…) Începuse să aibă probleme vizuale, pierderea orientării. Confuzia creştea”.

Susan Schneider a povestit că în ultima zi alături de actor părea să se simtă mai bine. “Am făcut tot ce ne plăcea mai mult sâmbăta şi către seară, a fost perfect. Duminică, am crezut că se simte mai bine. Când ne-am retras să dormim, în felul obişnuit, soţul meu mi-a spus noapte bună, dragostea mea şi a aşteptat replica cunoscută: noapte bună, dragostea mea. Cuvintele lui încă îmi răsună în inimă”, a continuat ea. “Luni, 11 august, Robin nu mai era”.

Pe 11 august 2014, în jurul orei locale 11.55, Robin Williams a fost găsit inconştient la el acasă, în Tiburon, California, o localitate în apropiere de San Francisco. Moartea sa a fost constatată la 12.02. Şeriful comitatului Marin a precizat că actorul a fost găsit spânzurat cu o curea şi avea încheietura mâinii crestată. Avea 63 de ani.