Sorin Ștefan Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educației: Avem 2.340 de școli în programul de reducere a abandonului școlar, prin PNRR, și toate au activități remediale

Peste 2.300 de școli din România desfășoară activități remediale, adică activități de reducere a abandonului școlar, în urma accesării unor fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precizează la emisiunea Academia Europa FM – cu Marcel Bartic – Sorin Ștefan Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educației. Nevoia este una mai accentuată în mediul rural, astfel că aproape 80% din beneficiari sunt școli din învățământul rural, mai spune Sorin Ștefan Decă.
Sorin Ștefan Decă: Principalele priorități pentru accesarea fondurilor din Planul de Redresare și Reziliență au fost pe echitate, digitalizare și pentru asigurarea infrastructurii și dotărilor necesare
Marcel Bartic: În ce anume constau fondurile europene, cum au fost accesate de școli și pe ce s-au dus banii aceștia?
Sorin Ștefan Decă: „La educație, principalele priorități pentru accesarea fondurilor din Planul de Redresare și Reziliență au fost pe echitate, pe digitalizare pentru a crește calitatea actului educațional și pentru asigurarea infrastructurii și dotărilor necesare. Și evident au fost condiționate de anumite componente de reformă, așa cum este cazul tuturor componentelor din PNRR gestionate de alte ministere, și anume au trebuit adoptate niște standarde, niște modificări legislative, ulterior putând noi accesa prin aceste investiții fondurile destinate școlilor atât ca beneficiar direct, cât și ca beneficiar indirect atunci când contractele au fost cu primăriile”.
Sorin Ștefan Decă: În Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) beneficiari avem aproape 80% școli din învățământul rural
Marcel Bartic: Ar fi interesant să dăm câteva exemple cum au cheltuit școlile din România bănuții din PNRR pentru a reduce acest fenomen, pentru a încuraja copiii să vină la școală. Poate au făcut ore de educație remedială. S-a reușit până acum în România?
Sorin Ștefan Decă: „Da. Cred că principala componentă pe partea de echitate a fost Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), care s-a adresat tututor școlilor cu risc crescut sau risc ridicat de abandon și unde beneficiari avem aproape 80% școli din învățământul rural, ceea ce arată cu adevărat că este o nevoie mult mai mare în mediul rural pentru a accesa acești bani, pentru a reduce decalajul și pentru a ține copilul la școală”.
Sorin Ștefan Decă: „Prin PNRR avem 2.340 de școli în programul de reducere a abandonului și toate au activități remediale”
Marcel Bartic: Aveți cumva la dispoziție date, câte școli au solicitat în ultimii doi-trei ani, pentru că povestea asta legată de educație remedială este extrem de importantă, în condițiile în care imediat după pandemie toată lumea a spus că nu se poate face educație remedială, că n-avem cum. Sunt unii care au reușit? Și dacă da, cum?
Sorin Ștefan Decă: „Noi și în pandemie am avut un program național pentru activități remediale, gestionat din Ministerul Educației, dar acum, prin PNRR, din 2022 începând avem 2.340 de școli în programul de reducere a abandonului și toate au activități remediale. Mai multe, mai puține, în funcție de nevoie specifică a fiecărei școli în parte”.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea