Confidenţialitate

Sorin Grindeanu se întâlnește cu președinții Comisiei Europene şi Consiliului European

Premierul Sorin Grindeanu se întâlneşte, vineri, la Bruxelles, cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, şi cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, după ce întrevederea de joi, cu vicepreşedintele CE Frans Timmermans s-a axat pe lupta împotriva corupţiei şi perspectivele ridicării MCV.

Şeful Executivului român va avea, vineri, întrevederi cu Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, cu Donald Tusk, preşedintele Consiliului European şi cu Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil cu ocuparea forţei de muncă, creşterea economică, investiţii şi competitivitate.

Deplasarea la Bruxelles este prima vizită externă a premierului Sorin Grindeanu de când a preluat funcţia de şef al Executivului. „Vreau să-i asigur pe toţi partenerii noştri din instituţiile europene că lupta împotriva corupţiei, implicarea şi consolidarea rolului nostru în UE sunt obiective prioritare ale Guvernului pe care-l conduc, iar demersul de acum se înscrie în linia dialogului activ pe care-l promovăm cu toţi interlocutorii europeni”, a afirmat prim-ministrul Grindeanu, înainte de plecarea la Bruxelles.

Din delegaţia condusă de premierul Sorin Grindeanu vor face parte şi Teodor-Viorel Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, şi Marius Nica, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului.

Prima întrevedere a lui Grindeanu a fost cu Frans Timmermanns, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene căruia i-a spus că România va trimite o listă cu probleme legate de recomandările din raportul MCV astfel încât acestea să fie clarificate, iar guvernul de la Bucureşti să poată lua măsurile necesare astfel încât MCV să fie ridicat până la începutul anului 2019.

Vom transmite în perioada următoare clarificările din recomandările de pe MCV astfel încât să ştim exact ce avem de făcut pentru a îndeplini transparent şi cu viteza potrivită ce avem de făcut”, a spus Sorin Grindeanu în cadrul conferinţei de presă somune susţinute împreună cu Frans Timmermans.

Oficialul european a precizat  că va da curs solicitării guvernului român. În ce priveşte anul în care România nu va mai fi supusă Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Frans Timmermans a spus că depinde de măsurile luate de guvernul de la Bucureşti. ”Suntem pe ultima sută de metri a unui maraton. Când ajungem la finish, asta depinde de viteza alergătorului şi viteza este determinată de hotărârea arătată de Guvern şi de Parlament. Comisia Europeană poate da un sprijin, dar nu poate determina viteza care depinde doar de autorităţile române”

Vicepreşedintele Comisiei Europene a arătat că scopul final este ca succesul luptei anticorupţie să fie atât de mare încât ”să fie depăşit punctul de la care nu mai este drum de întoarcere”. La rândul său, Sorin Grindeanu a spus că ”îmi doresc un 2019 fără MCV”.

În 1 februarie, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, susţineau într-o declaraţie comună că lupta anticorupţie trebuie să avanseze, nu să fie subminată, ei precizând că urmăresc ”cu foarte mare îngrijorare” evoluţiile recente din România.

Premierul Sorin Grindeanu a adresat, pe 1 februarie, o scrisoare către preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi către prim-vicepreşedintelui forului, Frans Timmermans, în care explica raţiunile din spatele OUG privind modificarea Codurilor penale şi a proiectului privind graţierea, dând asigurări că Executivul susţine lupta anticorupţie.

Grindeanu şi-a arătat atunci disponibilitatea de a merge la Bruxelles pentru a discuta cu liderii UE acest subiect.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, s-a aflat în 6 februarie la Bruxelles, unde a avut întâlniri cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans,  şi cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene, Federica Mogherini, cărora le-a spus că, de fapt, prin OUG 13 a fost incriminat abuzul în serviciu şi că, dacă după abrogarea acesteia, protestele continuă, atunci scopul este înlocuirea de manieră ilegitimă şi ilegală a unui Guvern care a fost desemnat de Parlament.

Meleşcanu i-a mai spus lui Timmermans că l-a informat că premierul Sorin Grindeanu doreşte ca prima vizită pe care o va face în străinătate să fie la Bruxelles şi că s-ar dori ca aceasta să aibă loc în această lună.