Confidenţialitate

Sorin Faur, expert în resurse umane, despre domeniile care se vor dezvolta puternic în 2022 | AUDIO

Sorin Faur, psiholog și expert în resurse umane, a fost invitat în emisiunea „Piața Victoriei”, la Europa FM, unde a discutat alături de Adriana Nedelea despre piața muncii din România: Care sunt domeniile care se vor dezvolta puternic în 2022 – după doi ani de pandemie – și care sunt domeniile care vor fi afectate anul acesta? Sorin Faur subliniază că în cazul domeniilor care au suferit nu este vorba despre prăbușire, ci despre creștere, numindu-le „domenii în creștere în 2022”.

Domeniile care se vor dezvolta puternic în 2022

„Pandemia a reconfigurat piața muncii, a produs niște schimbări importante care poate erau previzibile, dar nu atât de repede și nu atât de amplificat. Partea de digitalizare și IT. Pentru că economia și societatea a trecut în mod accelerat, brusc, la digitalizare. Am fost nevoiți să trecem în zona asta din rațiuni care au ținut de securitatea sănătății noastre. Dar asta a însemnat o oportunitate foarte mare pentru aceste domenii:

  • IT-ul: Unde avem un deficit foarte mare – aveam și înainte, dar acum am ajuns undeva la 200 de mii de programatori – dacă ar apărea mâine de undeva, ar fi angajați aproape pe loc;
  • e-Commerce: Pentru că tot ce înseamnă în momentul de față e-Commerce preia comezile pa care le facem cu toții către zona asta. Este nevoie de softuri, platforme, programatori, specialiști, web designeri, depozite, logistică, adică este mult mai mult decât partea vizibilă;
  • Delivery: Este foarte importantă, fie că vorbim despre curieri, fie că vorbim despre platforme de mâncare sau similare;
  • Telecomunicații.

Acestea sunt domeniile cele mai câștigate în urma pandemiei, unde s-a simțit și în creșteri salariale”, a explicat Sorin Faur la Europa FM.

Acestea sunt și domeniile unde vom avea în continuare creșteri salariale?

„Da. Cel puțin la nivelul lui 2022 o să vorbim de creșteri importante și pentru că trebuie să compenseze cumva puseul inflaționist pe care ne situăm. Din această perspectivă, salariile pentru a se situa la un nivel motivant pentru angajați trebuie să îndeplinească două cerințe:

1 – Să fie la nivelul pieței – Asta înseamnă să depășească inflația și să acopere, altfel primești mai puțin decât acum un an.

2 – Să corespundă relației dintre cerere și ofertă – Deci domeniile cele mai câștigate vor avea un premium pe lângă partea care vine din creșterea legată de inflație, va fi datorat deficitului de personal”, a spus Sorin Faur la Europa FM.

Întrebat dacă o persoană care lucrează în IT sau dacă se gândește să facă IT, ar putea avea succes garantat, Sorin Faur a spus că: „Aproape sigur. Nu dai greș, nu ai cum”.

Domeniile care vor fi puternic afectate în 2022

„Lucrurile deja s-au așezat din 2020 până în prezent. Nu vom avea surprize neapărat în direcția unei prăbușiri sau unei afectări. Ce trebuie să se întâmple s-a întâmplat deja și domeniile mai afectate încep să-și revină puțin. Au fost cele legate de: HoReCa, servicii directe, saloane, zona culturală de spectacole și entertainment. Și foarte multe servicii care deserveau aceste domenii principale la rândul lor. Deci nu ne așteptăm la surprize în mod deosebit în 2022 din această perspectivă. Mai degrabă ne aștăm la o stabilizare a pieței pe aceleași coordonate. Rămâne să vedem și cum evoluează partea de Omicron și de COVID, dar în esență, dacă lucrurile sunt ok pe partea asta, vom vedea din nou creștere și în 2022 și vom vorbi mai degrabă de domenii în creștere decât de domenii în scădere”, a explicat expertul în resurse umane la Europa FM.

Puteți urmări mai jos emisiunea „Piața Victoriei” cu Adriana Nedelea și Sorin Faur

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Doru Dima, specialist în Resurse Umane, despre cele trei mari probleme ale managerilor: Nu știu să motiveze, să delege, să-i sprijine pe subordonați în dezvoltarea personală| AUDIO

Autor: Carmen Zanfir