Confidenţialitate

Sorin Drugan, deținătorul recordului național pentru cea mai lungă perioada de navigație în solitar fără oprire, se întoarce în România

După 71 de zile de traversat oceanul Atlantic, din Gibraltar până în Marie Galante, Guadeloupe, Sorin Drugan a stabilit un nou record național: cea mai lungă perioadă de navigație în solitar și fără oprire. El a plecat din Gibraltar pe 2 decembrie 2017 și a parcurs singur pe velierul său peste 4.000 de mile marine până în data de 10 februarie 2018, când a atins din nou țărmul, în Caraibe. Velierul cu care Sorin Drugan a stabilit recordul este Aiax, o ambarcaţiune de tip Jaguar 27, pe care şcoala Setsail o deţine din 2008.

Acum, Sorin Drugan se pregătește să revină în România, marți, de data aceasta cu avionul.

„În epoca în care totul se face în viteză, iar tehnologia ia locul naturii, am ales să traversez oceanul Atlantic cu o ambarcațiune cu vele, cu dotări minime. A fost un manifest de reîntoarcere la natură, la ceea ce este simplu, dar profund, la valori pe lângă care trecem în goana după aparenta performanță. Nu a fost deloc ușor.

Oceanul a vrut parcă să îmi demonstreze că locul omului modern este „la căldurică”. Când eram în apropierea Insulelor Canare am avut condiții meteo vitrege și toate sfaturile au fost să mă adăpostesc. Dar am ales să merg înainte, încet și sigur, și am dovedit că se poate.”, a declarat Sorin Drugan.

Sorin Drugan este singurul și primul navigator român care a realizat traversarea solitară a Mării Negre, de la Constanța la Batumi (Georgia) și înapoi, în 2004.

Visul căpitanului este însă Circumterra, înconjurul lumii pe apă, în solitar și fără escală, pe un traseu omologat. „Vreau să arăt că un roman poate duce la capăt o astfel de încercare.”, declară Sorin Drugan.

Sorin Drugan practică yachtingul din anul 1978 şi a parcurs, până acum, peste 35.000 de mile marine în croaziere, expediții şi regate internaționale.