Confidenţialitate

Sorin Blejnar, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Motorina

Fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul Motorina. Sentința Curții de Apel București nu este definitivă.

În același dosar au mai fost condamnați Radu Nemeş la nouă ani, soţia acestuia, Diana Nemeş, la şapte ani şi fostul şef al vămilor Viorel Comăniţă la cinci ani de închisoare.

Dumitru Chirvăsitu a primit opt ani de închisoare, iar Mihai Buliga, Andrei Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Moldovan şi Pavel Ghişe la câte şapte ani de închisoare cu executare.

Fostul ofiţer DIPI Florin Secăreanu şi Lucian Florin Ionescu au primit câte cinci ani de închisoare cu executare.

Mariana Vrânceanu a fost condamnată la o pedeapsă de şase ani de închisoare, iar Nicolae Belba la trei ani şi cinci luni.

Inculpații mai trebuie să plătească fiscului – Agenția Națională de Administrare Fiscală – despăgubiri civile de 242 de milioane de lei.

 

Sentința în dosarul “Motorina” poate fi contestată la instanţa supremă.

Sorin Blejnar şi soţii Radu şi Diana Nemeş au fost trimişi în judecată în 2014, fiind acuzați de evaziune fiscală cu produse petroliere. Prejudiciul din dosar e de 56 de milioane de euro.

Procurorii susțin că în perioada 2011 – 2012 Radu şi Diana Nemeş şi alte şapte persoane au constituit un grup infracţional cu scopul de a evita plata taxelor către stat. Gruparea ar fi vândut aproximativ 90.000 de tone de motorină sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.

Gruparea ar fi fost sprijinită între alții de Sorin Blejnar, de fostul său şef de cabinet Codruţ Marta, de fostul şef al vămilor, Viorel Comăniţă, dar şi de fostul ofiţer DIPI Florin Secăreanu.