Confidenţialitate

Sondaj preliminar. Răzvan Petri, de la „Tinerii votează”: „Ei urmează trendul întregii societăți, care tinde să voteze anti-sistem, anti-Europa” | VIDEO

Cu cine ar vota tinerii din România cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani? O inițiativă civică numită „Tinerii votează” va prezenta pe data de 3 aprilie un sondaj integral privind alegerile electorale ale tinerilor. Datele preliminare arată că majoritatea acestei grupe de vârstă va vota cu partidul AUR, apoi cu USR, în detrimentul partidelor clasice. Majoritatea dintre ei – aproape 70% – consideră că țara merge într-o direcție greșită. Sondajul realizat telefonic de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) de la București, la cererea „Tinerii votează”. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Răzvan Petri, unul dintre reprezentanții inițiativei civice „Tinerii votează”, a afirmat că, potrivit sondajului, tinerii „urmează trendul întregii societăți, care tinde să voteze anti-sistem, anti-Europa și mai conservator decât credeam până acum”. Mulți dintre ei „nu se uită la persoane, nu se uită la programe politice”. Se uită, în schimb, „la răul cel mai mic”.

Răzvan Petri: „Societatea credea că tinerii sunt cei mai progresiști, cei mai pro-europeni și iată că nu sunt neapărat. Urmează trendul întregii societăți”

Cătălin Striblea: Răzvan Petri este unul dintre tinerii de la inițiativa civilă „Tinerii votează”, iar ei au și un cont de Instagram interesant. „Politică la minut” se numește. Ei au comandat sondajul la IRES. Cum ziceți voi, preliminar, că în segmentul 18-35, majoritatea tinerilor vor vota cu AUR. AUR, USR, acesta e clasamentul corect? Explică-ne puțin.

Răzvan Petri: „Da. De fapt, aici trebuie să facem o mică nuanță, și anume faptul că este o pluralitate de tineri care vor să voteze cu AUR. Majoritatea vor vota cu alte partide, dar, pentru prima oară, vedem că este o pluralitate de tineri care ar vota anti-sistem și, lucrul care ne șochează, dar nu neapărat pe noi, pentru că noi intuiam chestia asta, dar ne șochează pentru că noi credeam că societatea credea că tinerii sunt cei mai progresiști, cei mai pro-europeni și iată că nu sunt neapărat. Urmează trendul întregii societăți, care tinde să voteze anti-sistem, anti-Europa și mai conservator decât credeam până acum”.

Răzvan Petri: Tinerii nu se uită la persoane, nu se uită la programe politice, se uită la răul cel mai mic

Cătălin Striblea: Dincolo de votul pentru AUR, ce date mai completează această afirmație?

Răzvan Petri: „Este vorba despre neîncrederea în democrația din România, și aici e important de spus din România, pentru că încrederea în democrație poate fi mai mare dacă ne referim la concept, în general, dar în România este o încredere foarte scăzută din partea tinerilor în democrație. Și, pe lângă asta, faptul că tinerii votează răul cel mai mic când merg la vot. Nu se uită la persoane, nu se uită la programe politice, se uită la răul cel mai mic. Și mai vedem faptul că 68% dintre tineri consideră că România merge într-o direcție greșită. Vedem o mare neîncredere în viitor, în partidele politice, în Parlament și în Guvern”.

Răzvan Petri: Percepția tinerilor este că nivelul lor de trai este mai scăzut față de cel al tinerilor din restul Europei

Cătălin Striblea: Are și date calitative? Ne întreba cineva în debutul emisiunii dacă ați cerut date despre nivelul de educație al acestor tineri.

Răzvan Petri: „Da. Noi o să avem date defalcate, pe nivel de educație, pe mediul din care provin – toate aceste lucruri vor fi prezentate în data de 3 aprilie. Noi o să încercăm să scoatem, alături de acest studiu, și o analiză a datelor să vedem de unde vine acest sentiment. Avem intuițiile noastre. Vedem că tinerii au o percepție, dacă nu un nivel de trai foarte scăzut, dar și percepția că e un nivel de trai scăzut față de cei de la oraș, față de cei din restul Europei. Foarte multe semne că ceva nu ar fi în regulă și că nu există o ofertă pentru ei aici, în România. Iar datele, din ce avem noi până acum, par să confirme acest sentiment dominant de ostilitate și în rândul tinerilor, mai ales”.

Răzvan Petri: O să prezentăm sondajul în fața unor lideri politici

Cătălin Striblea: O să prezentați sondajul pe 3 aprilie. Înțeleg că dorința voastră ar fi să îl prezentați în fața unor lideri politici care să fie informați de această situație, de această tendință.

Răzvan Petri: „Exact. «Tinerii votează» este o inițiativă care a adunat mai multe organizații din societatea civilă și am vrea ca prin acest studiu și analiza care vine să tragem un semnal de alarmă. Să venim în fața liderilor politici, să le arătăm datele și să-i întrebăm: «ce aveți de gând să faceți cu aceste date și cu aceste rezultate? Cum puteți să spuneți că ați reușit să fiți pro-europeni și să aduceți stabilitate când vedem că există multă furie în societate?»”

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Oana Sivache, șefa ASSMB, plasată sub control judiciar de DNA pentru că ar fi luat mită. „Mafia nu iartă. Mă aștept la orice” | AUDIO