Confidenţialitate

Sondaj despre vaccinarea anti-Covid: Antivacciniștii reprezintă o grupare redusă ca proporţie

Cea mai mare parte a populaţiei României este favorabilă vaccinării antiCovid, arată un sondaj efectuat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române şi Elicom, în a doua jumătate a lunii mai. Românii care au participat la cercetarea sociologică estimează ca puţin peste jumătate dintre adulţi se vor vaccina împotriva COVID-19. Conform sondajului, antivacciniștii reprezintă o grupare redusă ca proporţie (peste 800.000 de persoane), dar suficient de numeroasă şi de activă pentru a-şi face simţită prezenţa.

Circa o treime din populaţie se aşteaptă ca mai puţin de jumătate dintre adulţi să se vaccineze în acest an. Optimiştii, care reprezintă 37% din populaţie, estimează că se vor vaccina peste 60% din adulţii eligibili. Iar aproape trei din zece persoane cred că se vor vaccina între 50% şi 59% dintre adulți.

În întregul eşantion, media estimărilor privind vaccinarea este de 52%. Puțin peste jumătate dintre cetăţeni ar recomanda unui apropiat să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Categoriile de populaţie cele mai favorabile vaccinării sunt vârstnicii şi persoanele cu studii superioare. Circa trei din zece persoane nu ar da niciun sfat legat de vaccinare iar 1% ar spune să mai aştepte câteva luni.

Cei care se opun vaccinării şi nu ar recomanda apropiaţilor să se vaccineze reprezintă circa 15%, adică peste 2 milioane de persoane din toate straturile sociale, arată sondajul. Lipsa de informare, manipularea sau dezinformarea, ignoranţa şi indiferenţa sunt printre motivele care îi fac pe oameni să nu se vaccineze, cred 44% dintre respondenți.

48% au atitudini rezervate sau ostile vaccinării de teama unor reacţii adverse, din neîncredere în serurile anti-COVID-19 și în vaccinare în general. 6% dintre respondenți nu cred în existenţa noului coronavirus.

Sondajul a fost efectuat prin telefon, pe un eșantion reprezentativ de 1.023 de persoane. La un grad de încredere de 95%, marja de eroare este de +/- 3,1% la nivelul întregului eşantion.