Confidenţialitate

Sondaj: Cum se explică reticenţa populaţiei la schimbări care ar permite o reformă reală? | AUDIO

Potrivit sondajului IMAS, realizat la comanda Europa FM, 56% dintre respondenţi nu sunt de acord cu revenirea la alegerile locale în două tururi – măsură cerută de PNL şi URS PLUS. Pe de altă parte 42 la sută ar fi de acord cu alegeri locale în două tururi.

Cum se explică reticenţa populaţiei la schimbări care ar permite o reformă reală?

Politologul Cristian Pârvulescu spune că “aproape 40% din România este rurală iar în zona rurală clientela primarului, oricare ar fi aceasta, este foarte importantă. Clientela este debusolată în momentul în care apare un tip de alegeri în două tururi de scrutin”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Care ar fi, însă, efectele revenirii la alegerile locale în două tururi?

“Sistemul în două tururi de scrutin presupune că, în turul doi, dacă niciunul dintre candidați nu a obținut 50 la sută plus un vot, în turul doi se vor clasa primii doi clasați și atunci asta va permite o mai bună funcționare a sistemului politic la nivel local. Nu există democrație națională dacă nu există democrație locală”, a spus, la Europa FM, politologul Cristian Pârvulescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul iniţiat de USR privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost respins de Senat, dar şi de Comisia de administraţie public a Camerei Deputaţilor.
Din 2016, România a renunţat la alegerile locale în două tururi. Legea actual avantajează primarii în funcţie, menţinând în bună măsură puterea deţinută de partidele mari.