Confidenţialitate

Sondaj: 58% dintre români ar vrea ca armata să redevină obligatorie

În condițiile în care situația politică și militară este din ce în ce mai tensionată în regiune, 58%dintre români ar vrea ca armata să redevină obligatorie – arată un sondaj realizat de Inscop Research la comanda cotidianului Adevărul. Aproape 30% dintre cei chestionați nu ar fi însă de acord cu o astfel de măsură, iar ceilalți nu au știut ce să răspundă.

Sondajul arată că tinerii sunt mai puțin dispuși să susțină ideea stagiului militar obligatoriu.E vorba de doar 48% dintre cei cu vârste între 18 și 34 de ani.

În schimb, 67% dintre persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani agreează această idee, adică tocmai cei care nu ar fi vizați de încorporare.

Procentajul femeilor care ar fi de acord ca armata să redevină obligatorie este mai mic decât cel al bărbaților. (55,3% dintre femei, față de 61,5%  dintre bărbați)

Pe regiuni, cei mai mulți susținători ai acestei idei sunt din Moldova și Bucovina, iar la polul opus, locuitorii din Transilvania. De asemenea, susțin reintroducerea armatei obligatorii mai mult cei care locuiesc la sate decât cei care stau la oraș și în special cei cu studii primare și mai puțin cei cu studii superioare.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda “Adevărul” în perioada 23-30 aprilie 2015. Au fost chestionate peste 1000 de persoane cu vârsta de 18 și peste 18 ani.