Soluții pentru criza medicamentelor necesare bolnavilor de cancer

Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru criza unui medicament vital necesar bolnavilor de leucemie. Tratamentul nu se mai găseşte în farmacii.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, România, dar și alte state europene, au fost notificate încă de anul trecut de faptul că firma producătoare va opri fabricarea medicamentului respectiv în această perioadă.

Stocurile se apropie de final. Ministerul Sănătății a centralizat în această dimineață stocurile existente în alte spitale din țară. Acestea vor fi redirecționate acolo unde există flux mare de pacienți. Prioritare sunt, desigur, spitalele din bucurești. Pasul 2, care a început tot în această dimineață: Ministerul Sănătății a luat legătura cu surse alternative care ar putea furniza acest medicament. Așteptăm în cursul zilei de astăzi, cel târziu mâine dimineață, documentația necesară, care ar putea să stea la baza unei noi autorizări pentru nevoi speciale, astfel încât să se achizitioneze în regim de urgență acest medicament prin UNIFARM, ca să acopere perioada pană la sfârșitul anului 2016.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Lipsa medicamentului pentru bolnavii de cancer afectează peste 850.000 de persoane, dintre care 5.000dintre sunt copii.

Potrivit firmei producătoare, fabricația va fi reluată la capacitate maximă în ianuarie 2017 și nu vor mai fi sincope de aprovizionare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS