Șoferii de autobuz, troleibuz și vatmanii s-ar putea putea pensiona mai devreme

Potrivit unui proiect de lege, vârsta propusă este de până la 55 de ani. Proiectul prevede, însă, şi alte facilităţi pentru şoferii din transportul public.

Mai mulţi parlamentari vor să creeze o nouă categorie de privilegiaţi, care să beneficieze de facilităţi de la stat. Este vorba de şoferii de autobuz, troleibuz și vatmanii care, potrivit unei propuneri legislative, s-ar putea pensiona mai devreme, în funcție de anii petrecuți în muncă.

Astfel, cei care au muncit cel puțin 30 de ani se vor putea pensiona la 55 de ani, pentru 25 de ani de muncă, pensionarea s-ar putea face la 57 de ani, iar la 60 de ani – cei care au muncit cel puțin 20 de ani.

Proiectul mai prevede ca şoferii din transportul public urban şi metropolitan să aibă cel puțin 24 de zile de concediu și zile libere plătite cu ocazia unor evenimente în familie, dar şi materiale igienico-sanitare gratuit, ajutoare de Paște și Crăciun și de Ziua Transportatorilor, tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă sau alte tipuri de tichete acordate potrivit legii.

Lista facilităţilor propuse continuă cu ajutoare materiale la nașterea copilului sau adopția unui copil, dar și la căsătorie.

De asemenea, potrivit proiectului, şoferilor din transportul public ar putea să li se deconteze 50% din cheltuielile făcute în concediu.

Suma decontată nu va putea depăși nivelul a de trei ori salariul minim brut pe țară garantat în plată.

O altă prevedere introdusă este ca angajatul să beneficieze de tratament medical în străinătate pentru afecțiuni din timpul serviciului, în situația în care acestea nu pot fi tratate în țară.

Banii pentru toate aceste facilităţi ar trebui să vină – potrivit proiectului – de la Guvern.

Proiectul de lege este iniţiat de câţiva parlamentari USR şi unul de la PSD.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS