Șofer la 16 ani: Aveți sau nu încredere într-un adolescent cu permis la această vârstă?

Vlad Petreanu și Moise Guran discută astăzi cu voi despre iniţiativa legislativă a unui deputat din Iaşi, Petru Movilă, care propune scăderea vârstei minime de la care un cetăţean român poate obţine permisul auto – de la 18 la 16 ani.

Potrivt acestei propuneri, cine a împlinit 16 ani şi e apt medical ar putea obţine carnetul de şofer, dacă trece examenele, fireşte, şi dacă trece şi de o testare psihologică “mai amplă”, după cum o descrie iniţiatorul.

La 16 ani, tânărul şofer ar urma să mai respecte unele condiţii pentru a i se permite accesul pe drumurile publice la volanul unui vehicul

Astfel, cei care îşi iau permis la 16 ani n-ar avea voie să conducă maşini cu o capacitate cilindrică mai mare de 1000 de centimetri cubi, ar trebui însoţiţi de un adult care are carnet de minimum 5 ani şi ar trebui să respecte o limită de viteză de maximum 70 kmh în afara localităţilor.

Propunerea are plusuri şi minusuri. Unii dintre tinerii intervievaţi pe tema asta s-au declarat interesaţi pur şi simplu pentru că transportul în comun, în zonele unde locuiesc, e practic inexistent. Pentru ei, dreptul de a conduce o maşină înseamnă posibilitatea de a merge în continuare la şcoală.

Alte persoane cred că 16 ani e încă prea devreme pentru a deveni şofer în România, o ţară în care traficul nu e chiar prietenos şi unde sunt enorm de multe accidente grave. Poate că un plus de hormoni adolescentini pe şosele nu-i chiar ce ne trebuie, spun criticii ideii.

Aceasta e tema procesului de azi, iar diavolul este chiar adolescentul potențial cu permis. El ar vrea o maşină, dar nu toţi adulţii au încredere în el. Voi aveţi sau nu?

Puteţi asculta LIVE Avocatul Diavolului şi online, la adresa www.europafm.ro/live.

FOTO: Anze Mulec/shutterstock.com