Confidenţialitate

Sociologul Gelu Duminică: 90% dintre familiile din România spun că nu vor să adopte copii de etnie rromă | VIDEO

Invitat de Cătălin Striblea la Deșteptarea României, sociologul Gelu Duminică a declarat că cele mai multe familii care doresc să adopte nu vor un copil de etnie rromă:

„ Eu am scris despre chestia asta, am studiat și am analizat zona, 90% dintre părinții adoptatori din România spun că nu vor copii de etnie rromă. Copiii de etnie rromă din spațiul instituționalizat sunt, în cvasi-majoritatea lor, greu adoptabili, mai ales dacă au sărit de 2 ani. Dacă ai peste 2 ani și ești de etnie rromă, dacă Doamne ferește mai ai și o dizabilitate, nu te adoptă nimeni.”

Astfel, spune sociologul, copiii de etnie rromă instituționalizați reușesc cu greu să fie adoptați pentru că nu se potrivesc criteriilor de selecție venite din partea părinților:

„Eu, părinte adotator, îmi aleg bucata de carne, eu de fapt nu vreau un copil, vreau copilul blond, cu ochi albaștri, cu mamă educată, nu glumesc. (…) Nu generalizez, aici puteți sta de vorbă cu Oficiul Român pentru Adopție să vedeți. În cvasi-majoritatea cererilor de adopție, o să vedeți criterii care sunt specifice pe o rasă, specifice pe o chestie specifice pe categoriesocială, să nu provină din nu știu ce familie.”

Afrimația sociologului a fost completată de o ascultătoare Europa FM. Laura spune că, în cadrul procesului de adopție, părintele poate alege copilul la un moment dat, pe baza unor fotografii:

„Nu poți trece criteriul, însă poți trece la observații sau poți refuza în momentul în care ți se prezintă fișa estetică a copilului și îi vezi poza. Dacă copilul are trăsături evidente de etnie rromă, poți să treci mai departe și să spui nu blochez acest copil, nu vreau să merg mai departe cu el. Aici se face diferența, legea este aplicată, dar este cu o nuanță, o nuanță personală, pe care omul o aplică în momentul în care vede copilul.”

În schimb, Laura a povestit și un eveniment fericit, la care a asistat în momentul în care sepregătea să adopte un copil:

„După cursuri, după ce le-am spus că nu avem o preferință de naționalite, de nimic, ne dorim pur și simplu un copil, căruia să-i dăruim iubirea nostră, la sfârșit ni s-au prezentat niște poze. (…) În final, după ce am văzut copiii, toți erau cu trăsături de etnie rromă, la sfârșitul discuției părinții au spus nu credem că ne mai menținem criteriul, copiii ni se par deosebit de frumoși și am vrea să-i luăm acasă pe toți.”

Urmăriți în continuare Deșteptarea României, alături de Cătălin Striblea și sociologul Gelu Duminică: