Confidenţialitate

Sociologul Cristian Andrei: Majoritatea în Parlament va fi, din iarnă, una de dreapta

Sociologul Cristian Andrei, invitat în emisiunea Piața Victoriei, a discutat cu Tudor Mușat despre alegerile parlamentare din iarnă, atunci când se așteaptă ca majoritatea din Parlament să se schimbe în favoarea dreptei.

Cristian Andrei este de părere că alegerile locale au fost un prilej bun pentru a vedea cum s-au schimbat preferințele electoratului, iar acest lucru se va vedea, într-o mare măsură, și la alegerile parlamentare.

„Cu siguranță nu ne putem aștepta ca scorurile din 27 septembrie să fie trase la xerox pe 6 decembrie. Avem o fotografie, cea de la locale, care în estimarea mea va fi între 60-70% aceeași, în sensul în care partidele au aceeași bază politică”, a spus sociologul la Piața Victoriei.

Invitatul lui Tudor Mușat suține că, în această situație, majoritatea parlamentară se va schimba după alegerile din iarnă.

Cristian Andrei: „Blocul guvernamental de astăzi a câștigat o majoritate de voturi și de mandate pe 27 septembrie, deci este clar că PNL, PMP USR Plus au această majoritate, dacă adăugăm și minoritățile care vin cu siguranță se face această majoritate și dacă e să speculăm că în mod tradițional UDMR își negociază o formulă apropiată de Guvern, putem spune că, măcar în Parlament sărim mult de 55-57% pe alegerile locale. De aici plecăm.”

Cât despre actuala majoritate, cele două partide (PSD și ALDE) nu mai au suficient timp pentru a recupera electoratul pierdut la alegerile locale.

„În fostul bloc guvernamental PSD lucrurile sunt destul de volatile(…), PSD după cum știți a fost în recul vizibil de la a fi hegemonul cu 45% în Parlament, acum a luat 30% chinuit(…). Nu mă gândesc în momentul de față ca PSD să aibă o revenire în două luni de zile spectaculoasă și să mai găsească și parteneri de guvernare astfel încât să poată să pună un premier și să guverneze liniștit”, este de părere sociologul Cristian Andrei.

Redăm în continuare emisiunea integrală: