Confidenţialitate

Sociologul Bruno Ștefan: Există posibilitatea ca Florin Cîțu să ia partidul, pe urmă să fie înlăturat de la guvernare | VIDEO

Bătăliile care se dau în interiorul PNL, înainte de congresul din toamnă al partidului, ar putea să slăbească puterea pe care Ludovic Orban o are asupra filialelor, spune, la Piața Victoriei, sociologul Bruno Ștefan:

„Eu mă aștept ca bătăliile care vor avea loc în perioada următoare astea să smulgă ceva din puterea lui Orban pe care o are în filiale. Cîțu nu-și declară acum categoric intrarea în cursă (…) am auzit și de mișcarea că există posibilitatea ca acum Cîțu să ia partidul, să fie susținut, pe urmă să fie înlăturat de la guvernare dar să rămână președintele partidului și să vină Ciucă și pe urmă el să fie candidatul la președinție.”

Chiar și așa, actualul lider al PNL nu are prea mulți competitori pentru ocuparea fotoliului de președinte al partidului, explică sociologul Bruno Ștefan:

„Erau candidați cu șanse la președinție, dar eu cred că și Bolojan și  Boc, să vină la București să conducă partidul, (…)  Boc nu deține în mână niște filiale de aici din sud. Cei care ar ține partidul bine în frâu ar fi alte persoane, ar fi Robert Sighiartău, care mereu comunică cu filialele, Dan Motreanu, care n-ar vrea să se bage, a fost secretar general al partidului și cunoaște măruntaiele partidului destul de bine.(…) Eu cred că ar avea șanse, dar nu știu câte filiale îl susțin, și Vela, care împacă taberele mai toate. Eu îi iau în calcul pentru că oricare ar candida dintre ei ar aduna de partea lui taberele celelalte, nemulțumite.

În ceea ce privește imaginea pe care Florin Cîțu o afișează, cea de politician care umblă printre oameni, merge în Vama Veche și se afișează cu tricouri în stil rock, sociologul spune că scopul premierului este de a atrage electoratul tânăr, care a migrat spre USR PLUS:

„Țintește un public tânăr care s-a dus spre USR. Ducându-se în Vamă, se îndreaptă spre acest electroat care este mai degrabă educat și încearcă să smulgă din electorat. (…) Cîțu se întoarce spre electoratul pierdut (…),  acel electorat este mult prea radicalizat impotriva PNL-ului acum. Cred că șansa ca să smulgă din acest electorat pe criteriul convingerilor este mică.

Și în interiorul USR PLUS există o competiție pentru ocuparea funcției de președinte, iar cel care va influența alegerile pentru conducerea partidului este posibil să fie chiar Nicușor Dan, crede sociologul:

„Nu este doar batalia dintre ei doi, după creșterea lui Dan Barna au început să spună și altii „dar ce, eu sunt mai prost?”. O să vedeți cum crește Drulă, cum începuse să crească Năsui dar s-a oprit. (…) Eu mă astept ca el (Nicusor Dan) să fie un factor important pe cine sustine, pentru că are o autoritate în rândul tinerilor care votează USR mai mare decât vă puteti inchipui.”

Foto: Inquam Photos / George Călin