Șoc în sportul românesc: Tot lotul național de kaiac-canoe s-a dopat

România nu va mai fi reprezentată la Olimpiada de la Rio într-unul dintre sporturile care aducea medalii: kaiac-canoe. Toți componenții lotulurilor naționale, masculin și feminin, au fost depistați pozitiv cu Meldonium, anunță secretarul general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Ioan Dobrescu.

Oficialul COSR a declarat pentru TVR că substanța interzisă a fost descoperită în eșantioanele tuturor sportivilor de la această disciplină, nu doar într-ale celor 4 echipaje calificate la marea competiție din Brazilia.

Acesta este cel mai mare scandal de dopaj din sportul românesc. Au picat testele anti–doping Leonid Carp (caiac simplu și caiac dublu), Andrei Ştefan Strat (canoe dublu), Elena Meroniac (kaiac dublu) și echipajul de canoe 4 format din Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu și Petruș Gavrilă.

Luna trecută, în cazul canoistului Liviu Dumitrescu a fost confirmată doparea cu un hormon de creştere. Iar pe 13 mai Ionuț Mitrea de la Clubul Sportiv Dinamo, care concura la kaiac simplu, era descoperit că a folosit meldonium.

Amintim, Meldonium este un produs care a fost interzis de la 1 ianuarie anul acesta, iar până în prezent au fost depistați pozitiv alți 4 sportivi: atleții Mirela Lavric, Daniela Stanciu,  Mihai Donisan, care se calificase la săritura în înălţime, și Claudia Stef, la 20 km marş, plus biatlonista Eva Tofalvi.

La Rio nu va merge nici Lucian Bute, după ce fostului campionului mondial la box i-a fost descoperită la restul antidoping o substanță prohibită, la ultimul meci pierdut în fața lui Badou Jack.

Oficialii COSR sunt şocaţi și anunță declanșarea unei anchete. Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, a declarat pentru TVR că ar putea exista „oameni din anturajul sportivilor care le furnizează acest medicament.”

 

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS