Confidenţialitate

SMURD, implicat în zeci de acţiuni de salvare pe litoral

Pompieri-paramedici SMURD dislocaţi pe plajele de pe litoralul românesc au avut zeci de misiuni în ultimele aproape două săptămâni, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

De la la 15 iunie, când au fost deschise punctele de prim-ajutor în principalele staţiuni de la Marea Neagră, au fost asistate aproape 70 de persoane.

Salvatorii care încadrează echipajele cu şenilate au desfăşurat 5 misiuni pentru preluarea de pe plajă a persoanelor cu diferite afecţiuni medicale şi transportarea acestora în punctele de prim ajutor SMURD.

Pe întreaga durată a sezonului estival sunt instalate corturi de prim-ajutor SMURD pe plajele din Mamaia, Eforie Nord şi Sud, Costineşti, Saturn şi Techirghiol.

Corturile sunt deservite, în fiecare zi, de trei pompieri paramedici şi sunt dotate cu toate echipamentele necesare pentru acordarea prim-ajutorului medical calificat, precum şi cu aer condiţionat.

Lângă punctele de prim-ajutor staţionează şi şenilatele, capabile să asigure intervenţia pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la corturile de prim-ajutor.

O atenţie deosebită a fost acordată şi eficientizării misiunilor de răspuns la situaţii ce pot apărea pe A2 şi A4. În fiecare weekend, mai multe echipaje asigură intervenţiile (inclusiv cele medicale de urgenţă) pe tronsoane prestabilite, cu personal şi tehnică din judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov.

În zonele intens circulate din municipiul Constanţa, au fost înfiinţate 15 puncte de lucru temporare.

6 ambarcaţiuni încadrate de pompieri scafandri asigură intervenţia de urgenţă în Tomis, Siutghiol, Eforie Nord, Costineşti, Saturn şi Techirghiol.

S-a dispus suplimentarea personalului şi tehnicii existente la nivelul judeţului Constanţa, cu efective şi mijloace specifice din mai multe judeţe ale ţării, care să optimizeze misiunile pompierilor salvatorilor.

Totodată, în perioada 15 – 25 iunie, au fost verificate 60 hoteluri, pensiuni, baruri, terase, cluburi şi parcuri de distracţii, în urma cărora au fost aplicate 90 de amenzi în cuantum de 108.500 lei.

În urma acţiunilor preventive, au fost identificate 34 obiective care funcţionau fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. În teren, personalul specializat nu a identificat nereguli grave care să impună aplicarea măsurii complementare de închidere a funcţionării.

Principalele deficienţe identificate au vizat documentele de organizare a apărării împotriva incendiilor, exploatarea instalaţiilor tehnice cu defecţiuni sau improvizaţii, lipsa mijloacelor tehnice de primă intervenţie, nerespectarea reglementărilor şi măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor la exploatarea centralelor termice.