Confidenţialitate

SLOVENIA: Membri ai guvernului, anchetați pentru trucarea achizițiilor de echipamente de protecție

Ministrul Economiei din Slovenia a fost reținut si ulterior eliberat, iar cel de Interne a demisionat în urma unei anchete privind presupuse nereguli în achiziţionarea de echipamente în contextul pandemiei de coronavirus.

Si şeful poliţiei slovene a demisionat, în semn de protest față de ancheta condusă  de forţele speciale de poliţie. Mai multe locuinţe au fost percheziţionate.

Anunţându-şi demisia, ministrul de Interne Ales Hojs a declarat că investigaţia ar fi una motivată politic, menita sa discrediteze guvernul de coaliţie de centru-dreapta.

Presa slovenă a scris despre numeroase nereguli în achiziţionarea de echipamente de protecţie şi aparate de respirat artificiale, la scurt timp după ce un nou guvern de centru-dreapta a venit la putere în martie.

Presa l-a acuzat pe ministrul economiei Zdravko Pocivalsek de favorizarea companiilor care nu oferă echipamente adecvate.

De la venirea la putere, prim-ministrul Janez Jansa a implementat măsuri stricte de izolare pentru a opri pandemia şi a lansat achiziţia de echipamente de protecţie şi de aparate de respirat artificiale, declarând că predecesorul său nu a reuşit să pregătească Slovenia pentru pandemie.

Şeful guvernului a criticat „standardele duble şi abordarea selectivă” a forţelor speciale, considerând că acestea nu au investigat alte cazuri.

În ultimele două luni, în fiecare vineri, mii de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de scandalul echipamentelor de protecţie, dar şi fata de atacurile unor membri ai guvernului la adresa presei critice şi a jurnaliştilor.